De ce este importantă relația terapeutică?
Studiile arată că cel mai semnificativ și consistent predictor pentru rezultatul în psihoterapie este calitatea relației dintre client și psihoterapeut.
Pentru că oamenii folosesc termenul de „psiholog” pentru profesia de psihoterapeut, voi utiliza în continuare aceiași denumire. (dacă vrei să te clarifici cu privire la diferența dintre psiholog și psihoterapeut, ce pregătire și ce competențe are fiecare, te invit să citești acest articol.
Fără relație terapeutică nu există terapie. Modul în care clientul și psihologul se implică în acest proces are un impact major pentru rezultatul obținut.
Ce este relația terapeutică
O relație terapeutică ar trebui să îți ofere un cadru securizant, care să pună accentul pe autoexplorare și schimbare, fără ca tu să te simți judecat, să te cenzurezi sau să te conformezi. Este o relație imparțială și complet diferită de celelalte relații din viața ta.
În alianța de lucru se pune accent pe construirea încrederii și a sentimentului de siguranță, astfel încât tu să îți poți explora și procesa experiențele dureroase și dificile.
Pentru multe persoane, intrarea într-un proces psihoterapeutic este prima ocazie când își împărtășesc sentimente profunde, convingeri și experiențe intime cu altcineva în afara familiei sau a prietenilor. Uneori, pentru unii oameni se întâmplă ca aceasta să fie chiar prima conexiune emoțională intimă pe care o au cu o altă persoană. De multe ori au petrecut o mare parte din viață evitând să discute chiar despre dificultățile pe care vor să le rezolve în terapie.
Având în vedere cât de importantă este relația cu psihologul pentru bunăstarea ta emoțională, este util să te întrebi înainte de a căuta un specialist daca te simți mai confortabil să lucrezi cu o femeie sau un bărbat, daca dorești lucrezi cu cineva mai tânăr, mai în vârstă sau apropiat vârstei tale, sau dacă pentru tine are importanță apartenența religioasă a psihologului.
Este foarte posibil să nu ai nicio idee cu cine vrei să lucrezi și asta e în regulă. Caută specialiștii din zona ta si încearcă să faci o listă cu cei cu care ai putea rezona (pentru mai multe detalii despre cum să găsești un psiholog potrivit pentru tine, te invit să citești acest articol.
Care sunt caracteristicile relației terapeutice
Iată câteva elemente care ajută la construirea unei relații terapeutice bune:
Autenticitate. Încă de la prima ședință de psihoterapie, ar trebui să simți că psihologul este o persoană “reală”, cu care poți relaționa într-un mod profund. Să simți că este acolo pentru tine, așa cum ai tu nevoie, respectându-ți ritmul.
Empatie. Este necesar ca psihologul să aibă abilitatea de a nu judeca și de a nu emite păreri despre tine și problema ta. Să empatizeze cu tine, fără să te influențeze într-o direcție sau alta.
Încredere. Pentru ca o relație terapeutică să se dezvolte și să înflorească, este esențial ca tu să simți că poți avea încredere în psiholog. Faptul că tu ești singurul care dezvăluie atât de mult în această relație, te poate face să te simți vulnerabil. De aceea este important ca psihologul să respecte etica profesională, pentru a-ți asigura securitatea de care ai nevoie în acest raport oarecum dezechilibrat.
Profesionalism. Psihologul trebuie să fie cald și suportiv, însă nu este prietenul tău. Este de fapt un profesionist din sfera sănătății mintale, care te ajută să își rezolvi dificultățile și să faci schimbările necesare pentru a-ți crește calitatea vieții. Ar trebui să respecte limitele profesionale și să nu aibă nici un alt rol în viața ta.
Flexibilitate. Pe măsură ce parcurgi procesul psihoterapeutic, circumstanțele și perspectiva ta se vor schimba. Din acest motiv este important ca psihologul să fie flexibil și să adapteze obiectivele psihoterapiei, dacă situația o impune.
Deschidere către feedback. Este important să te simți confortabil în a oferi feedback despre ceva care nu a funcționat pentru tine și pe care ai dori să îl schimbi. Să simți că face eforturi să îți înțeleagă perspectiva și să ia in calcul o soluție adecvată pentru tine.
Concluzie
Relația terapeutică este esențială pentru succesul psihoterapiei. Este unică și diferită față de celelalte relații pe care le formezi de-a lungul vieții.
Dacă formezi cu psihologul o alianță de lucru solidă, vei putea să îți împărtășești gândurile și sentimentele cele mai intime, fără să te simți judecat.
Capacitatea psihologului de a fi empatic și de a-ți înțelege problemele este foarte importantă. O altă componentă esențială este deschiderea, flexibilitatea și disponibilitatea lui de a adapta tratamentul la nevoile tale. Un psiholog bun îți va solicita consecvent feedback cu privire la rezultatele pe care ai reușit să le obții și va recalibra obiectivele și metodele de tratament atunci când este cazul.
Ca toate celelalte relații, și relația psihoterapeutică este o chestiune de preferință individuală. Nu uita că și această relație necesită timp și efort de ambele părți pentru a se construi.
Alege cu grijă specialistul cu care vei lucra, sunt șanse mari să obții rezultate satisfăcătoare dacă te vei potrivi cu psihologul tău.