Dacă ești în căutare de un psiholog bun în București, acest articol este pentru tine. Am încercat să surprind în el cât mai multe aspecte care te-ar putea interesa, de la găsirea persoanei potrivite, până la verificarea legitimității acesteia și pregătirea pentru o primă întâlnire.
Când e cazul să apelez la un psiholog bun?

Nu există un set de reguli specifice care să-ți spună când e cazul să iei în calcul serviciile unui psiholog bun. Cel mai bun moment pentru a căuta sprijin este acela în care începi să te îngrijorezi în legătură cu echilibrul tău psihic.
Dacă nu ești sigur ce trebuie să faci sau dacă te simți singur, izolat, fără speranță, confuz sau copleșit, gândește-te să iei în calcul terapia.
Dacă rutinele și interacțiunile tale zilnice sunt afectate, s-ar putea să fie timpul potrivit pentru a căuta un psiholog bun.
Dacă suferi de depresie sau de anxietate, ai probleme in relația de cuplu, nu știi cum să-ți gestionezi stresul sau te confrunți cu dependențe de orice tip, lucrul cu un psiholog bun te poate ajuta cu adevărat.
Recomandarea mea este să nu aștepți ca problemele tale să se cronicizeze, să devină mai complexe și mai greu de tratat.
Dacă nu știi sigur de cât ajutor ai nevoie, un psiholog bun te poate ajuta să te decizi.
Psihoterapia este utilă tuturor acelora care sunt dispuși să facă munca interioară pentru a ieși dintr-o situație dificilă.
Ce face un psiholog bun?

Un psiholog bun te poate ajuta să-ți dezvolți abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți crește calitatea vieții, așa că merită efortul de a căuta pe cineva care să se potrivească nevoilor tale.
De la prima ședință va fi acolo pentru tine, va asculta cu atenție ce ai de spus. Un psiholog bun se va diferenția puternic de alți specialiști, atunci când vine vorba despre abilitatea de a surprinde procesul subiacent (tot ce află în spatele informațiilor oferite, descifrarea a ceea ce clientul spune printre rânduri, semnificațiile simbolice ale comportamentului). A vedea persoana din spatele cortinei necesită o atenție susținută și participarea activă la relația terapeutică.
Un psiholog bun urmărește în procesul terapeutic tot ce se întâmplă dincolo de cuvinte: tonul, gesturile, dinamica relațională, emoțiile neverbalizate, semnificația posibil simbolică a discursului clientului său. Poate să îți conțină emoțiile, astfel încât tu să te simți suficient de safe încât să faci toată această muncă interioară.
Un psiholog bun te ajută să obții o perspectivă nouă asupra dificultăților cu care te confrunți. Te va ajuta să te simți confortabil să scoți la suprafață toate emoțiile reprimate, fără teama de a fi judecat.
Un psiholog bun are o atitudine profesionistă în cabinet, dezvoltă o relație terapeutică sănătoasă, fără încălcarea granițelor personale. Asta nu înseamnă că sunteți prieteni, ci că aveți o relație de lucru bine definită.
Confidențialitatea este un aspect important al ședințelor. Un psiholog bun va seta cadrul terapeutic de la prima ședință, explicându-ți că nu va împărtăși nimănui lucrurile pe care le discuți.
Pentru mulți oameni, găsirea unui psiholog bun este o provocare. Câteodată efortul de a găsi un specialist potrivit este mare. Însă dacă îți este limpede cu ce obiective vii în terapie, este foarte posibil să găsești persoana potrivita, chiar dacă este nevoie de multe încercări.
Aspecte de luat în calcul atunci când cauți un psiholog bun
Este dificil să cauți persoana potrivită în multitudinea de oferte de servicii psihologice de pe piață. Iată câteva aspecte de care trebuie musai să ții cont atunci când cauți un psiholog bun:
- Acreditările. Pe măsură ce îți evaluezi potențialul psiholog, este important să-i verifici acreditările, pentru a te asigura că este legitim calificat. Asigură-te că este acreditat de Colegiul Psihologilor din România să își desfășoare activitatea în cabinet. Codul personal pe care psihologul îl deține atestă faptul că nu este doar o persoană care are de oferit sfaturi în domeniul sănătății mintale. Acesta va dovedi ca este un profesionist valid, care știe și poate să te ajute așa cum ai tu nevoie.
- Domeniile de expertiză. Verifică experiența și expertiza psihologului la care vrei să mergi. Asigură-te că are pregătirea necesară pentru tipul de probleme cu care vii tu în cabinet.
- Prima impresie. Psihoterapia presupune multă încredere. Este important sa te folosești de intuiție alegând un psiholog cu care simți că ai putea rezona în cabinet. Observă dacă te întâmpină cu căldură și dacă te face să te simți în largul tău. Este cineva în care ai putea avea încredere să-i dezvălui gândurile și sentimentele tale cele mai profunde?
- Personalitatea. Oricât de importante ar fi acreditările și calificările, un proces psihoterapeutic reprezintă întâi de toate relația dintre psiholog și client. Asta înseamnă că dincolo de legitimitatea sa ca profesionist, este important să simți că este o personalitate integră, autentică, de încredere, care are capacitatea de a-ți oferi apreciere și suport necondiționat.
Alte aspecte importante
Considerații practice precum locația în care se află cabinetul și flexibilitatea orelor de lucru sunt aspecte pe care merită să le iei în considerare atunci când ești în căutarea unui psiholog bun.
Cu toate acestea, nu este indicat să alegi un astfel de specialist doar pentru că se află în proximitatea casei tale, a locului de muncă, sau pentru că este disponibil la orele la care ai putea participa tu la ședințe.
Ar putea merita să-ți ajustezi programul sau să faci efortul de a te deplasa pe o distanță mai mare, dacă asta înseamnă să lucrezi cu un psiholog bun pentru tine.
Cum să cauți un psiholog bun în București?
Posibilitățile sunt multiple. Indiferent de modul prin care ajungi să alegi un specialist, cel mai important lucru este să te asiguri că este potrivit pentru tine. Iată câteva modalități prin care poți alege persoana potrivită:
Recomandări de la prieteni
Este posibil să primești un feedback bun de la un prieten care ți-a spus că este mulțumit de rezultatele obținute în lucrul cu un anume psiholog.
Probabil că te întrebi dacă este cazul să suni și tu pentru a obține o programare la același specialist. Este posibil să obții rezultate bune. Dar, ia în calcul că există probabilitatea ca psihologul cu care prietenul tău a obținut progrese remarcabile, ție să nu ți se potrivească. În plus, este posibil ca amicul tău să nu se simtă confortabil ca tu să mergi la același psiholog.
În acest caz, îl poți ruga pe prietenul tău să vorbească cu psihologul său pentru a te îndruma către un coleg de-al său. Psihologii au adesea o vastă rețea de contacte profesionale în orașul în care își desfășoară activitatea. Astfel că, acesta te poate ghida către cineva cu o abordare similară.
Caută pe internet
Majoritatea psihologilor au o prezență constantă în online. Poți intra pe câteva site-uri web ale unor profesioniști din proximitatea casei tale sau a locului de muncă.
Profilele de Social Media sunt de asemenea de mare ajutor. Poți de asemenea, să iei în calcul recenziile lăsate de oameni în Google My Business. Însă trebuie să ții cont mai puțin de numărul de stele pe care îl primesc psihologii și mai mult de motivele pentru care oamenii au fost sau nu mulțumiți de munca lor.
Întreabă un medic
Medicii pot fi o resursă utilă atunci când cauți un psiholog bun. Ei colaborează adesea cu mai mulți specialiști și te pot pune în legătură cu un cineva care are expertiză în domeniul preocupărilor și nevoilor tale.
Dacă ești în căutarea unui psiholog bun în București, ia în calcul că poți găsi persoana potrivită la o distanță mai mare decât ți-ai propus inițial să sa străbați. Însă efortul merită. Nu lăsa distanța să devină un inconvenient în alegerea psihologului potrivit.
Ședințe online cu un psiholog bun

Dacă locuiești în proximitatea unui oraș mare cum este București, terapia online poate fi o resursă excelentă și accesibilă. Programul încărcat, lipsa accesului facil la transport, nevoia de îngrijire a copiilor, probleme de mobilitate fizică sunt alte motive care te pot împiedica să ajungi fizic la ședințe.
Beneficiile accesării unui psiholog bun online sunt multiple:
- Distanța nu mai este o problemă, așa că poți alege pe cineva dintr-o gamă mult mai largă de specialiști;
- Salvezi timp, pe care altfel l-ai petrece în trafic, eventual la ore cu mare aglomerație;
- Scutești o sumă de bani, pe care ai cheltui-o pe transport dus-întors.
- Ești în confortul casei tale, ceea ce te poate ajuta să te deschizi și să vorbești despre problemele tale mai ușor;
- Deși pandemia nu mai ridică în prezent probleme, mulți oameni preferă distanțarea socială. Sedințele online iți oferă si acest avantaj.
Cum popularitatea serviciilor de sănătate a crescut în ultima vreme, tot ceea ce trebuie să faci este să cauți pe internet specialiști cu ai căror muncă și valori rezonezi. Este important să alegi un terapeut care îți transmite optimism și încredere.
Tot ce ai nevoie este o conexiune bună la internet și un spațiu liniștit de unde să poți participa la ședințe.
Ce să eviți atunci când cauți un psiholog bun?
Un psiholog bun nu va fi specialist în toate, ci va avea domenii de expertiză pe care le stăpânește. Ideal ar fi să lucreze numai cu anumite grupe de vârstă. Cu cât are o nișă mai specifică cu care lucrează, cu atât mai bine pentru tine. Evită deci psihologii care se declară experți în toate și oferă servicii tuturor.
Ocolește psihologii care vorbesc mult despre ei înșiși. Este în regulă dacă ocazional dau exemple personale, însă terapia nu este despre ei.
Evită-i pe cei care încearcă să-ți fie prieteni, depășind limitele profesionale. Un psiholog bun nu este un prieten care îți ascultă necazurile și îți dă sfaturi. Acesta este un specialist în domeniul sănătății mintale, care trebuie să se comporte profesional.
Dacă simți că te judecă, sau te critică, este momentul să renunți la colaborare. Un psiholog bun te poate provoca să te confrunți cu adevăruri dureroase și să procesezi emoții dificile. Însă, cu toate astea trebuie să te simți întotdeauna confortabil și susținut.
Dacă nu te simți bine în preajma lui, este un motiv suficient pentru a nu-l mai vedea și a căuta pe altcineva. A fi selectiv în alegerile tale te va ajuta să profiți la maximum de timpul tău în terapie.
Ce așteptări să ai la prima ședință cu un psiholog bun?

Pe parcursul primei ședințe, un psiholog bun îți va explica cum decurge procesul terapeutic. Acesta îți va oferi informații legate de confidențialitate, durata și frecvența întâlnirilor. Apoi ați putea discuta despre problemele pe care le întâmpini, simptomele cu care te confrunți și veți stabili împreună obiectivele de tratament.
Psihologul te poate întreba aspecte legate de copilăria ta, va cere informații despre parcursul educațional și despre istoricul medical și relațional. Răspunsurile tale îl vor ajuta să obțină o viziune de ansamblu asupra dificultăților tale.
Amintește-ți că această primă întâlnire este un moment excelent pentru a pune la rândul tău întrebări și a observa cum te simți în relație cu această persoană.
În primul rând ar trebui să simți că psihologul este prezent, empatic și suportiv. Cel mai important aspect ar fi să simți o conexiune puternică cu el. Relația terapeutică este extrem de importantă și dacă nu simți asta, ar trebui să mai cauți și alți specialiști.
Îi poți oferi un feedback legat de faptul că nu crezi că e persoana potrivită. Un psiholog bun este obișnuit cu astfel de discuții și te-ar putea îndruma către un coleg de al său, care s-ar plia mai bine pe nevoile tale. Este posibil să fii întrebat despre motivele pentru care simți că nu rezonezi cu el și să ți se ceară informații suplimentare despre tipul de psiholog cu care ai dori să lucrezi în viitor.
Însă chiar dacă îți este inconfortabil să îi spui direct despre dorința ta de a lucra cu altcineva, tot trebuie să îl schimbi. Este important să găsești cel mai bun psiholog pentru tine și nevoile tale.
Nu te descuraja dacă trebuie să schimbi specialistul. Uneori, dintr-un motiv sau altul, psihologul și clientul nu fac click. Si asta e in regulă.
Este important să te asiguri că lucrezi cu un psiholog bun, cu care te simți confortabil, astfel încât să beneficiezi la maximum de tratament.
Relația ta cu psihologul va fi cel mai probabil un factor determinant pentru cât de utilă va fi terapia pentru tine.
Dacă ești în căutare de un psiholog bun în București, sper ca recomandările mele să te ajute. Îți doresc succes în găsirea persoanei potrivite, care să te ajute în călătoria ta!