Înflorire în anii adolescenței: 3 recomandări esențiale pentru părinți

Psiholog adolescenti

Înflorire în anii adolescenței: 3 recomandări  esențiale pentru părinți

Anii adolescenței reprezintă o perioadă încărcată de mari emoții, dar și de confuzie.

Căutarea propriului adevăr și a propriei identități este o nevoie nouă pentru adolescent. Apare acum frica de a nu fi acceptat, teama de a face alegeri greșite, dar și sentimentul că nu este ce trebuie. Adolescentul tău va deveni mai critic față de sine. Poate ajunge să se simtă lipsit de valoare și ignorat.

Iată câteva recomandări care ar putea ajuta la crearea unei conexiuni emoționale autentice cu copilul tău:

Fii aproape de el

Ca părinte de adolescent, vei simți uneori că legătura dintre voi este fragilă. Că părerea ta nu prea mai contează și că prioritare pentru el sunt acum relațiile cu cei de-o vârstă.

Însă adolescenții au nevoie de călăuzire și  de ajutor pentru a-și găsi echilibrul emoțional și a-și pune ordine în viața lor. Dacă legătura voastră nu este una securizantă pentru copilul tău, el  va deveni mult mai vulnerabil la influențele din exterior. În special în această etapă de dezvoltare, când  va incerca din răsputeri să câștige aprobarea semenilor, riscul este să cedeze presiunii grupului și să se implice în activități care ar fi fost de neconceput cu puțin timp înainte.

Cu cât adolescentul tău trece printr-o perioadă mai grea, cu atât este mai necesar să îi fi alături. Să ai o conexiune bună cu el înseamnă să îi transmiți mesajul: sunt aici pentru tine. Este foarte posibil ca atunci când are sentimente intense să nu reușești să îl consolezi pe moment, însă vei fi în apropiere atunci când va simți nevoia de alinare. Adresează-i întrebări deschise adolescentului tău, manifestă-ți interesul  față de ce are de spus fără să îl critici sau să îi oferi soluții. Dacă i se oferă prilejul să povestească despre ceva ce este dureros pentru el, aduci  nu va suferi la fel de mult ca atunci când ține ascuns secret totul.

Nu te concentra pe lupte

Motive pentru conflicte apar la tot pasul: copilul  are un ritm de viață haotic, este mai dezorganizat și mai dezordonat, mai puțin motivat să învețe, pierde vremea pe rețelele sociale, doarme insuficient, etc.

Însă aceasta nu este o perioadă în care să te poți aștepta ca adolescentul tău să fie organizat și disciplinat.

Practic, creierul lui face pregătirile pentru viața de adult, însă schimbările de la nivel neuronal duc la o funcționare deficitară în această perioadă. El evaluează prost situațiile, uită ușor și are sentimente intense pe care noi adulții le găsim lipsite de sens. Toate astea se întâmplă pentru că cortexul prefrontal (regiunea din creier responsabilă cu funcțiile executive: capacitatea de a anticipa, stabilirea obiectivelor, imițierea și menținerea acțiunii, luarea deciziilor si inhibiție comportamentală) nu este suficient de matur. Si vestea mai puțin bună este ca se maturizează pe deplin după vârsta de 20 de ani! 

Lucrează asupra propriului comportament

Propriul tău istoric de viață influențează semnificativ modul în care te raportezi la copilul tău. Propriile tare probleme nerezolvate din copilărie vor influența relația voastră. Adolescența ta, tot ce ai trăit, lucrurile  care au fost dificil de gestionat pentru tine vor afecta modul in care percepi adolescența lui.

Dacă vrei să vii în întâmpinarea adolescentului tău, trebuie să reușești să faci distincția între fricile raționale și necesare și fricile pe care le ai datorită experiențelor nefericite trăite în propria copilărie.

 Adolescentul tău reprezintă pentru tine o ocazie de a-ți înțelege propria viața interioară. Această introspecție este dificil de făcut, însă merită efortul. Dacă reușești să îți observi propriile tale tipare de reacție, vei putea avea o conexiune emoțională autentică  cu copilul tău.

Și amintește-ți: faptul că adolescentul tău trece printr-o perioadă grea acum nu înseamnă că așa va fi viața lui în viitor. Cei care au măcar unul din părinți aproape vor reuși să treacă cu bine către etapa maturității. Nu este ușor să fii călăuza copilului în această perioadă, însă dacă vrei să știi cum arată lumea lui interioară, cu ce dificultăți se confruntă și unde are el nevoie de ajutorul tău, este important să îi câștigi încrederea, să se simtă apreciat de tine și să știe că el are un loc sigur în familia sa.

Legătura puternică și securizantă cu părinții lui reprezintă cel mai bun sistem de apărare al adolescentului împotriva tuturor dificultăților.

Lasă un răspuns

Close Menu