Întrebări Frecvente

Poate ca ți-ai spus multa vreme ca trebuie sa te descurci singur si ca poți sa iti gestionezi toate problemele. Insa este dificil sa ai perspectiva de ansamblu a ceea ce ți se intampla, atunci când te afli în mijlocul unei probleme.

Sursa multora dintre suferințele tale este atașamentul fata de propriile credințe despre tine însuți si despre lume. Toate gândurile tale reprezintă perspective, idei, interpretări, judecați sau teorii, care este posibil sa fie adevărate sau nu.

Iar puterea oricărui gând sta în cât de mult crezi tu ca reprezintă singurul adevăr.

Una dintre cele mai importante abilități pe care le înveți în terapie consta în capacitatea de a-ți privi cu scepticism convingerile, de a lua o anumită distanta fata de gândurile tale, astfel încât sa le poți vedea drept ceea ce sunt ele în realitate.

Abilitatea de a autoreflecta si de a-ți chestiona credințele anterioare reprezintă un câștig semnificativ si duce către o viață trăită conștient si definita de autenticitate.

În procesul terapeutic vei fi ajutat sa descoperi si sa accepți părți din tine pe care nu le cunoșteai sau pe care nu le acceptai si vei obține o perspectiva mai realista a propriilor tipare de comportament.

Vei înțelege, spre exemplu, ca poate sa iti placa sau nu de cineva din motive care au de-a face prea putin cu prezentul si mai mult cu modul în care au relationat cu tine persoanele de atașament din copilărie. Sau ca reacționezi intens din punct de vedere afectiv în anumite momente si contexte datorită activării unor sentimente care aparțin unor situații si oameni din trecut.

Procesul de vindecare interioară este unic si implica adesea munca grea si disconfort.

Merita, insa, tot efortul. A investi în propria persoana este esențial, căci asta te va ajuta sa obții echilibru interior si sa reușești sa trăiești viața pe care ți-o dorești.

Un moment bun pentru a solicita ajutor profesionist este atunci când dificultățile emoționale iti afectează funcționarea zilnică la școală, serviciu, relațiile tale sau modul în care te percepi.

Este important de menționat ca psihoterapia ajuta nu numai când te afli intr-o stare acută, ci si preventiv, pentru a te asigura ca nu dezvolți probleme emoționale semnificative din punct de vedere clinic.

Ea are beneficii de necontestat si atunci când experimentezi stări care nu sunt neaparat disfuncționale, dar care iti crează disconfort si nemulțumire.

Terapia nu este doar pentru cei care suferă de tulburări mintale grave, ea este de folos si celor care sunt nemulțumiți de viața personală sau profesionala, si care doresc o schimbare în viața lor.

Poate fi o resursa valoroasa pentru creșterea personală, autoconstientizare si auto-descoperire.

Este utila când vrei sa te înțelegi mai bine, sa iti explorezi în siguranță gândurile si sentimentele, sa ai o ora care sa fie doar a ta si în care sa te exprimi într-un spațiu sigur, confidential, neavând grija de nimeni în afara de tine.

Primul lucru pe care ar trebui sa îl faci înainte de a stabili o prima programare la o ședința de psihoterapie, este sa te interesezi de acreditările din spatele numelui psihoterapeutului.

Acestea indica nivelul lui de educație, precum si competentele pe care le-a obținut de-a lungul activității sale profesionale.

Codul personal, adică șirul de numere pe care psihoterapeutul îl obține de la Colegiul Psihologilor din România, atesta faptul ca nu este cineva care are de oferit doar sfaturi si recomandări, ci este un profesionist valid în domeniul sănătății mintale, care are abilitățile si competentele necesare pentru a te ajuta în mod adecvat.

După ce ai verificat dacă psihoterapeutul este legitim si calificat, citește-i biografia (majoritatea specialiștilor sunt prezenți în online, deci ar trebui sa fie ușor sa fie ușor sa faci asta).

Vei putea sa afli ce tip de terapie utilizează în cabinet, domeniile sale de expertiza si cu ce grupe de varsta lucrează, astfel încât sa poți lua o decizie buna pentru tine.

Este o întrebare buna, la care este dificil de răspuns pana vei ajunge în cabinet unde vom clarifica obiectivele tale.

Primul pas în clarificarea obiectivelor este sa înțelegi ce anume vrei sa schimbi la tine si ce anume dorești sa fie diferit în viață ta fata de momentul actual.

Numărul de ședințe de terapie de care ai nevoie, precum si frecventa acestora depinde de următorii factori: situația ta particulara, severitatea problemelor, de cât timp te confrunți cu aceste dificultăți, cât de mare este stresul pe care îl experimentezi, cât de implicat ești în procesul terapeutic, cât de rapid faci progrese si cât suport afectiv primești de la persoanele semnificative din anturajul tău.

În primul rând, asigură-te ca te simți confortabil sa lucrezi cu psihoterapeutul din fata ta, pentru ca o relație terapeutica buna este esențială pentru succesul procesului.

Apoi, abordează psihoterapia ca pe o relație de parteneriat, în care tu participi activ la stabilirea obiectivelor si a planului de tratament. Succesul depinde atât de disponibilitatea ta de a-ți împărtăși gândurile, frământările si experiențele în ședințe, cât si de seriozitatea cu care aplici cele discutate în cabinet în viața de zi cu zi.

De asemenea, este foarte important sa fii consecvent în ceea ce privește frecventa ședințelor de psihoterapie. Pentru a nu-ți sabota progresul este esențial sa vii constant la terapie si sa te gândești dinainte ce subiecte ai dori sa abordezi în timpul acesteia.

Terapia online oferă o cale moderna si accesibila tuturor celor ce nu locuiesc în București sau în țară, sau care, din diverse motive, nu au timp sa se deplaseze la cabinet.

Psihoterapia online economisește timp, bani si energie. Este nevoie doar de o conexiune buna la internet, un dispozitiv (un smartphone, un laptop sau o tableta) si un spațiu unde poți fi singur.

Optimizarea ședințelor de psihoterapie online se face prin:

  1. Asigurarea unei iluminări bune (este bine sa te poziționezi intr-un spațiu bine luminat, care sa ofere o buna vizibilitate)
  1. Utilizarea unui dispozitiv stabil (fie folosești un suport special pentru telefon, fie îl sprijini pur si simplu de ceva stabil, pentru ca ședința sa poată decurge fără întreruperi)
  1. Alegerea unei locații linistite (este important sa ai un spatiu unde te poți exprima liber, fără întreruperi sau distrageri)
  1. Luarea în considerare a utilizării căștilor (acestea pot îmbunătăți calitatea audio a ședințelor si pot asigura confidențialitatea discuțiilor)

Când programezi o ședința de terapie cu mine, rezerv acel interval orar specific doar pentru tine si contez pe tine sa fii prezent.

În cazul în care nu reușești sa ajungi la o întâlnire programată, te rog contactează-ma pentru a o reprograma sau a o anula. Insa te rog sa ții cont ca pentru o terapie eficienta, consecventa este cheia, iar anularile frecvente pot perturba procesul de tratament.

Dacă vrei sa reprogramezi sau sa anulezi o ședința, este important sa anunți cu cel putin 24 de ore înainte de data stabilita. Dacă anulezi o întâlnire cu mai putin de 24 de ore înainte, este aproape imposibil sa fac alta programare în locul celei anulate, așa ca va trebui sa iti achiți ședința integral. Insa dacă anunți într-un interval orar rezonabil, vei da posibilitatea unei alte persoane sa beneficieze de aceste servicii.

Uneori, când suni pentru o programare si nu răspund la telefon, este posibil sa fiu intr-o ședința de terapie. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este sa îmi scrii pe whatsapp la numărul afișat pe site, iar eu iti voi răspunde când voi avea o pauza, sau la sfârșitul zilei de lucru la cabinet.

La mesajele primite pe email sau pe pagina mea profesionala de Facebook încerc, de asemenea, sa răspund cât pot de prompt, în mod obișnuit în mai putin de 24 de ore de când acestea au fost primite.

Close Menu