Cum te poate ajuta terapia în tratarea anxietății

mental health gbeb904573 1920

Anxietatea este în prezent una dintre cele mai des întâlnite tulburări mentale. În această lume frenetică în care totul se desfășoară într-un ritm amețitor, mulți oameni simt că este dificil să țină pasul, iar stresul cronic își ia tributul. Nivelurile înalte de stres nu numai că cauzează angoasă mentală, dar pe măsura trecerii timpului au impact negativ asupra sănătății fizice.

De multe ori, cei care suferă de anxietate se prezintă mai întâi la medicul de familie din cauza unor simptome fizice inexplicabile cum ar fi: dureri toracice,  palpitații, leșin, sindrom de colon iritabil. După ce în urma analizelor sunt excluse cauzele organice, li se recomandă consultarea unui psiholog.

În timp ce anxietatea e comună și la femei și la bărbați, femeile sunt de 2 ori mai predispuse să se lupte cu ea. Majoritatea studiilor care cercetează anxietatea recunosc existența a mai multor subtipuri de tulburări specifice, care diferențiază în mod clar  un tip de tulburare față de altul.

DIFERITE TIPURI DE ANXIETATE

  • Tulburarea de anxietate generalizată (stresul cronic)

caracterizată printr-o anxietate frecventă și intensă legată de lucrurile de zi cu zi cum ar fi munca, sănătatea, siguranța, performanța, familia, finanțele. Presupune o îngrijorare cronică exagerată, greu de controlat, care provoacă un distres semnificativ și un deficit al funcționării zilnice a persoanei.

  • Atacurile de panică/Tulburarea de panică

episoade  acute de panică intensă și teamă. Un atac de panică este un episod de anxietate intens care apare în mod neașteptat și include palpitații, dureri toracice, dificultăți respiratorii, senzație de nod în gât, greață, furnicături la nivelul extremităților, tulburări digestive și agitație. Aceste simptome sunt insoțite adesea de frica persoanei că moare sau că își pierde mințile.

  • Anxietatea socială

caracterizată prin frică accentuată și persistentă față de situațiile sociale sau față de contextele care presupun evaluarea performanței. Anxietatea își are originea în frica de a fi supus observației și evaluării negative a celorlalți și va conduce la sentimente de jenă, umilință și rușine.

  • Tulburarea de stres post-traumatic

este o tulburare cronică de anxietate care rezultă din trăirea unor evenimente de viață traumatice sau care au pus viața persoanei în pericol. Simptomele includ flashbackuri sau coșmaruri despre evenimentul traumatizant, hipervigilență persistentă față de noi amenințări și pericole precum și evitarea oamenilor sau a situațiilor care ar putea să îi reamintească despre eveniment.

  • Tulburarea obsesiv-compulsivă

caracterizată prin gânduri intruzive și incontrolabile care determină anumite comportamente. Obsesiile sunt gânduri, imagini sau impulsuri nedorite și inacceptabile repetitive, dificil de controlat si care produc distres, chiar dacă persoana este conștientă că gândul respectiv este irațional. Compulsiile sunt comportamente repetitive, asociate unui impuls puternic de a acționa, în ciuda faptului că persoana ar dori să nu reacționeze și al căror scop este să neutralizeze distresul.

  • Fobiile

sunt temeri nerealiste sau exagerate față de unele obiecte, locuri sau oameniț Persoanele care suferă de fobii sunt conștiente cât de iraționale sunt fricile lor, dar nu se pot abține să nu reacționeze.

Caută ajutorul unui specialist

Ca oameni, încercăm să fugim de suferință. Ne străduim să scăpăm de trăirile anxioase pe cât ne stă în putință. Din nefericire, rareori reușim să scăpăm de aceste sentimente neplăcute. Suprimându-le, negându-le sau distrăgându-ne atenția de la ele cu alte activități poate funcționa pentru moment, însă anxietatea inevitabil se întoarce, adesea cu o intensitate și mai mare. Psihologia denumește această dinamică  „ciclu al evitării”. Terapia pentru anxietate poate întrerupe acest ciclu al evitării,  echipându-te cu abilitățile potrivite pentru a o confrunta.

Nu poți rezolva problema anxietății evitând-o, în schimb poți învăța să schimbi relația cu ea. Anxietatea cronică sau intensă se poate remedia cerând ajutorul unui psiholog. Un terapeut înzestrat te poate ajuta să înțelegi de ce anumite locuri și situații îți provoacă anxietate și cum să o depășești. Vei putea analiza situația dintr-o nouă perspectivă si îți vei reconfigura viața după dorințele și valorile tale.

În terapia pentru anxietate vei învăța:

  • să îțiidentifici factorii declanșatori, să gestionezi trăirile anxioase detașându-te de gândurile și comportamentele nedorite
  • să aplici strategii eficiente pentru a minimiza stresul și anxietatea
  • să tolerezi incertitudinea, să accepți realitatea așa cum este ea,să simți simptomele fiziologice ale anxietății și să le recunoști aspectul trecător
  • să previi escaladarea stresului
  • să te focusezi pe momentul potrivit și să iei decizii bune pentru viața ta.

Te pot ajuta

Dacă cauți un psiholog în București, te invit în cabinetul meu confortabil situat în Piața Victorieistr Buzesti nr 61.

Împreună vom parcurge drumul tău spre vindecare. Pe parcursul ședințelor vei învăța să recunoști semnalele interne care te avertizează că s-a declanșat anxietatea. Vei reuși să te detașezi de gândurile anxioase și să le tratezi ca pe niște informații mai degrabă decât ca pe niște adevăruri absolute, astfel că vor avea un impact mai mic asupra comportamentului tău. Îți vei da voie să simți în corpul tău simptomele fiziologice ale anxietății așa cum apar ele fără a încerca să le schimbi sau să fugi de ele. Vei  reuți să lași în urmă trecutul precum și îngrijorările pentru viitor și SĂ TE FOCUSEZI PE MOMENTUL  PREZENT UNDE POȚI ACȚIONA EFICIENT ȘI ÎNTR-O MANIERĂ  PLINĂ DE SENS. Pe măsură ce îți însușești aceste abilități, relația ta cu anxietatea va începe să se schimbe. Aceste trăiri anxioase vor deveni mai puțin intense și mai puțin frecvente, permițându-ți să trăiești o viață liniștită, echilibrată și înfloritoare.

Fă primul pas

Pentru a putea obține o programare la cabinet poți să mă suni sau să îmi scrii la numarul de whatsapp al cabinetului 0756285235 sau poti completa formularul de la sectiunea Contact. Răspund tuturor solcitărilor în decurs de 48 h.

Lasă un răspuns

Close Menu