SURSA RESPECTULUI DE SINE CONSTĂ ÎN CEEA CE FACI TU, NU ÎN CEEA CE FAC CEILALȚI

PsihologBucuresti

Cu toții suntem impactați de feedbackul pe care îl primim de la cei din jur. Însă este o mare diferență între cei care acordă o importanță relativă părerilor celorlalți și cei care privesc feedbackul ca aproape singurul factor important pentru modul în care se percep pe sine.

 Consideri că dacă faci o impresie bună celorlalți atunci și tu vei avea o părere bună despre tine? Pe scurt, această convingere nu te ajută.

Căutarea surselor externe de aprobare,  bazarea pe acțiunile și reacțiile altora sunt mijloace care nu funcționează pentru că stima de sine are legătură cu ceea ce simți tu în legătură cu propria persoană, nu cu ceea ce cred și simt în legătură cu tine ceilalți.

De exemplu, poți să îți construiești o imagine de om calm si echilibrat, care să îi păcălească pe cei din jur, dar în interior să ai permanent un sentiment de deficiență și inadevare.

De asemenea, poți încerca să compensezi o stimă de sine scăzută urmărind succese profesionale, însă și în acest caz  echilibrul tău psihic va fi fragil.  Îți vei construi sentimentul valorii personale pe ideea de succes și te vei destabiliza la orice mic eșec.

Realitatea este că aprecierile celorlalți nu ajută la creșterea stimei de sine, pot cel mult oferi confort pe termen scurt.

SURSA RESPECTULUI DE SINE CONSTĂ ÎN CEEA CE FACI TU,  NU ÎN CEEA CE FAC CEILALȚI

Cu alte cuvinte, acțiunile tale sunt decisive.

Un trai conștient te poate ajuta să îți crești stima de sine. Asumarea responsabilității față de propria viață și față de propria bunăstare facilitează întregul proces.

 Primul pas este să conștientizezi că tu ești responsabil pentru alegerile tale, pentru acțiunile tale și pentru fericirea personală. Congruența dintre scopurile tale și acțiuni, integritatea cu care îți trăiești viața, stimulează o stimă de sine sănătoasă. Când comportamentul tău se aliniază valorilor personale, te vei respecta mai mult pe tine însuți. Dacă însă te comporți într-o manieră care contravine idealurilor proprii, încălcându-ți propriile convingeri, stima ta de sine va avea de suferit.

Un trai conștient presupune efort. Înseamnă să fii conștient de sentimentele tale, să identifici cum se simt emoțiile în corpul tău, să fii conștient ce nevoi sau dorințe încerci să satisfaci, ce lucruri îți plac și care îți displac, să observi dacă acțiunile tale se aliniează cu sentimentele tale, să identifici și să renunți la comportamentele care nu îți sunt de folos.

Nu evita disconfortul. Un trai conștient te obligă să te confrunți cu temerile tale, cu suferințele rămase nerezolvate. Încrederea în sine implică curajul de a fi autentic, de a-ți alege valorile și a lupta pentru ele.

Procesul de schimbare este greu de de realizat de unul singur. Dacă simți că ai nevoie de susținerea unui specialist pentru a-ți crește stima de sine, te încurajez să o faci. Un psihoterapeut bun te poate ajuta să devii mai încrezător în tine și în ceilalți, să îți asumi angajamente pe care anterior le considerai dificile, să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare, să te simți mai puternic, să îți conștientizezi resursele și să îți privești viața  dintr-o perspectivă mai realistă.

Este foarte important să îți găsești un terapeut cu care să te poți conecta emoțional. Care să te facă să te simți în siguranță și pe care să îl simți onest, empatic și suportiv. Nu ezita să cauți o persoană cu care să simți că poți avea chimie în cabinet, astfel încât să îți poti dezvălui vulnerabilitățile. Când vei putea reduce sau elimina suferința creată de rănile psihologice, stima ta de sine va avea tendința să crească.

Lasă un răspuns

Close Menu