Psiholog pentru adolescenți: Când adolescentul tău are nevoie de serviciile unui terapeut

Psiholog pentru adolescenti Bucuresti

Psiholog pentru adolescenți: Când adolescentul tău are nevoie de serviciile unui terapeut

Adolescentul tău se luptă cu anxietatea, depresia, furia sau are relații disfuncționale cu cei din jurul său? A devenit posomorât, demotivat și lipsit de energie? Ai început să te îngrijorezi frecvent pentru bunăstarea sa emoțională? Ca părinte te simți copleșit și descurajat atunci când interacționezi cu el?

Multe alte familii au probleme asemănătoare. Provocările cu care te confrunți nu sunt neobișnuite  și nu este un semn de eșec atunci când relația dintre voi s-a deteriorat. Însă nu uita că tu ca părinte ești cel mai important. Dacă copilului tău i se va permite să străbată perioada adolescenței având o legătură puternică cu persoanele sale de atașament, atunci el se va întări pentru perioadele în care va da de greu. Adolescentul își va clădi un sistem de apărare împotriva presiunii grupului, împotriva influențelor rele și împotriva a tot ce i se va părea înfricoșator. Legătura lui cu tine este cea mai bună apărare din lume.

Dacă simți însă că nu te poți reconecta cu copilul tău, este timpul să soliciți ajutorul unui psiholog.

Un alt motiv pentru care ai putea căuta un psiholog pentru adolescenți este că ai observat modificări semnificative în dispoziția și comportamentul copilului tău. Realitatea este că adolescenții de astăzi se confruntă cu poveri și anxietăți uriașe. Rețele sociale care transmit mesaje distructive, încurajează comparațiile și setează standarde nerealiste, presiunea grupului, bullying-ul aflat în creștere sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la dezvoltarea unor probleme emoționale de natură clinică.

Iată câteva indicii că adolescentul tău are nevoie de serviciile unui psiholog:

  • Copilul are frecvent sentimente de inutilitate sau de vinovăție;
  • A experențiat un eveniment traumatic, o tranziție majoră sau o pierdere semnificativă, fie recent, fie cândva în trecut;
  • Rutina sa de somn s-a modificat în mod semnificativ (are un somn prelungit, doarme mai puțin decât are nevoie în această etapă de dezvoltare, sau stă treaz toată noaptea și doarme pe timpul zilei);
  • Aveți nenumărate conflicte acasă pe care simți că îți este dificil să le gestionezi;
  • Adolescentul tău a încetat să se mai implice în activități care anterior îi făceau plăcere;
  • Se plânge frecvent că se simte trist sau lipsit de speranță;
  • Este mai iritabil, mai ușor distractibil și mai suceptibil la a reacționa exagerat la condiții frustrante;
  • Are probleme cu furia, acompaniate sau nu de comportamente agresive (înjură, lovește sau distruge lucruri);
  • A devenit mai anxios sau mai temător în situații sociale.
  • Adolescentul tău a început să se angajeze în comportamente rebele sau riscante cum ar fi absenteismul școlar, consumul de alcool sau droguri, promiscuitate sexuală.

 

Există soluții

Aceasta este o perioadă stresantă și solicitantă pentru copii și de aceea uneori este necesar să accesezi serviciile unui psiholog care lucrează cu adolescenții.

În spațiul securizant al cabinetului copilul tău se va simți liber să vorbească despre probleme și dificultăți personale. Cel mai important insight pentru adolescent este conștientizarea faptului ca există modalități alternative de răspuns comportamental și emoțional pentru problemele lui. După ce observă că pot există răspunsuri diferite și că acestea pot fi învățate, el va fi pregătit să exploreze consecințele negative ale emoțiilor și comportamentelor lui și consecințele pozitive pe care răspunsurile alternative le-ar putea oferi.

Adolescentul tău are nevoie să învețe că dificultățile trec, că furia este o forță care poate fi folosită în mai multe moduri și că uneori este bine să ceri ajutorul altora. Că este normal să aibă momente de îndoială, oboseală sau frică.

Ajut adolescenții să treacă peste momentele lor dificile

Dacă ai nevoie de un psiholog specializat în lucrul cu adolescenții, mă poți contacta. Să faci primul pas e simplu: trimite un email la psiholog.sabinavasile@gmail.com sau sună la 0756285235 pentru a programa o primă consultație. Online sau în cabinetul meu aflat în Bucuresti, zona piata Victoriei, putem lucra împreună pentru a găsi soluții la provocările cu care se confruntă copilul tău.

 Când adolescentul tău va fi capabil să facă față dificultăților, se va putea concentra asupra celui mai important lucru în această etapă de dezvoltare: pregătirea pentru maturitate. Pentru că acesta este scopul principal al adolescenței: să te pregătești să întâmpini vârsta adultă ca o persoană încrezătoare și capabilă să ia decizii bune pentru viața sa.

Lasă un răspuns

Close Menu