Amanarea ingrijorarii
Astazi m-am gandit sa propun un exercitiu destinat persoanelor predispuse la anxietate, care tind sa se ingrijoreze din cauza unui nr mare de situatii, in fiecare zi . Este vorba despre persoane care se ingrijoreaza in mod cronic si care experentiaza neliniste, tensiune, perturbarea somnului, dificultati de respiratie, presiune toracica, palpitatii, dureri musculare, etc. Ingrijorarile sunt persistente si deranjante, impiedicand oamenii sa se bucure de viata si sa isi duca la indeplinire obiectivele.
Aceste persoane sunt ambivalente in legatura cu ingrijorarile lor, pe de o parte exista convingerea ca ingrijorarile au functia de a le proteja si a le pregati, pe de alta parte considera ca aceste griji trebuie controlate sau eliminate.
Daca simti ca grijile te acapareaza zilnic, trebuie sa iei masuri pentru a gestiona starea de bine. Cred ca este important aici sa mentionez ca in cazul in care frecventa, intensitatea si durata episoadelor de ingrijorare este semnificativ ridicata, iar simptomatologia te impiedica sa functionezi optim in diverse domenii ale vietii , este bine sa te evalueze un psiholog clinician si sa incepi un program terapeutic.
Exercitiul pe care il propun acum reprezinta o tehnica de lucru din psihoterapia cognitiv-comportamentala, si se numeste „Amanarea ingrijorarii”. Asta presupune sa aloci in mod intentionat in fiecare zi un timp pentru a nu face altceva decat sa iti faci griji, limitand astfel timpul pe care il petreci ingrijorandu-te. Este necesar sa te hotarasti in care parte a zilei ai dispozitia necesara pentru a te ocupa de grijile tale si sa le aloci maxim 30 de minute.
Este important sa inveti sa faci distinctia intre gandurile productive si cele neproductive, cel mai usor de inteles criteriu fiind acesta: in urma ingrijorarii productive se poate intocmi o lista cu lucruri de facut in ziua respectiva, in urma ingrijorarilor neproductive nu poti alcatui o astfel de lista.
Daca in timpul zilei ai ingrijorari productive, este recomandat sa te ocupi de ele. Daca apar ingrijorari neproductive, amana-le pana la momentul alocat ingrijorarii.
La inceput poate parea complicat ca in restul timpului sa lasi grijile deoparte, din moment ce acestea iti vin pur si simplu in minte, insa exersarea este cheia. Dupa ce exersezi un timp vei realiza ca aceste ingrijorari pot fi amanate, si ca, pana la ora alocata lor, multe devin irelevante.