
Cum am grijă de mine ca psiholog
Trăiesc o stare de deplină mulțumire în ceea ce privește parcursul meu profesional. Sunt recunoscătoare pentru fiecare zi petrecută în cabinetul meu frumos și luminos, în compania clienților mei. Nu as fi putut ajunge în acest punct profesional fără multa muncă, curaj, fără să îmi ascult inima și fără să acționez în acord cu valorile mele personale.
Ca psiholog, educația mea nu s-a limitat la absolvirea facultății de profil și a unui master. Este o meserie care presupune învățare continuă, participare constantă la cursuri, formări, workshopuri și conferințe, cu scopul de a mă ține permanent la curent cu noutățile din domeniul meu. Prin urmare o investiție mare de timp, efort și bani.
Profesia de psiholog este o sursa de bucurie și împlinire pentru mine. Sunt ani mulți de muncă perseverentă și de învățare continuă, un proces indelungat, asumat și de multe ori în afara zonei de confort. El nu se va opri câtă vreme voi fi activă profesional, întrucât îmi propun să cresc constant, să mă dezvolt și să evoluez profesional, oferindu-le clienților mei servicii psihologice de calitate.
Sănătatea mea mentală este foarte importantă-nu doar spre binele meu, ci si pentru că sunt responsabilă pentru starea de bine a oamenilor care aleg să lucreze cu mine.
Așadar, dacă am weekenduri în care sunt prezentă la diferite evenimente profesionale, am grijă să îmi iau o zi liberă în timpul săptămânii, când mă deconectez de muncă și mă relaxez. Pentru mine, liniștea interioară este o valoare semnificativă care mă va motiva mereu să analizez și să acționez în direcția recâștigării ei.
Particip la terapie de grup pentru că știu ca specialist că terapia nu este rezervată persoanelor aflate în criză. Este o oglindă pe care o putem folosi pentru a ne vedea pe noi înșine și viața noastră mai clar. Un spatiu securizant care crează în mod intenționat mai mult sens și scop în viață. Când ne putem vedea clar reflexia, putem începe să trăim viața pe care ne-o dorim, în loc să trăim pentru alții.
În zilele de lucru încărcate la cabinet, am grijă să îmi iau răgazul necesar pentru a rămâne echilibrată emoțional, reușind astfel să rămân prezentă și să mă conectez emoțional cu clienții programați în ziua respectivă. Iată câteva lucruri pe care le fac atunci când ziua îmi începe dimineața devreme și se sfârșeste seara în jur de ora 20.00:
- plănuiesc pauze de minimum 15 minute între sedințe, iar asta îmi dă timp să mă relaxez și să mă concentrez pentru următoarea ședință;
- alternez ședințele fizice în cabinet cu cele online, evitând astfel surmenajul;
- îmi programez orele de masă și nu lucrez în pauze, acest lucru permițându-mi să îmi reîncarc bateriile;
- am grijă să îmi ofer măcar o jumătate de oră de streching pentru detensionare și relaxare;
- mă hidratez corespunzător, minimum 2 l de apă pe zi.
Tu cum te descurci cu perioadele încărcate din viața ta?