Cum gestionezi un atac de panica?

AtacPanica
Cum gestionezi un atac de panica?
Atacul de panica reprezinta o manifestare scurta de frica intensa, insotita de diverse simptome fizice (senzatia de sufocare, palpitatii, tremur, ameteli, amorteala, furnicaturi, greata, dureri in piept).
Frica este atat de intensa incat persoana crede fie ca face un atac de cord, fie ca innebuneste, fie are sentimentul unei morti iminente.
Este important de mentionat inca de la inceput ca atacul de panica nu este un atac, ci o REACTIE. Aceasta apare ca urmare a interpretarii catastrofice a senzatiilor de activare fiziologica (de ex. „inima imi bate tare, o sa fac un atac de cord”).
Este esential ca omul sa inteleaga ca in aceste situatii pericolul nu este real, doar frica este reala.
Vestea buna este ca atacul de panica este singura tulburare de anxietate cu posibile remisii spontane( de aceea este atat de important ca persoan sa interpreteze corect ce i se intampla in acele momente)
Alt aspect incurajator este ca desi simptomatologia este rasunatoare, atacul de panica raspunde foarte bine la tratament psihoterapeutic, insotit sau nu de tratament medicamentos.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este eficienta in tratarea acestui tip de tulburare de anxietate, reducand simptomele si crescand calitatea vietii.
Este important deci sa tratam la timp acesta afectiune in cabinetul psihologului. Pana la o prima programare, iata cateva aspecte demne de retinut:
✅ Atacul de panica se termina, intotdeauna se termina. Nu depinde de pacient ca atacul de panica sa se termine;
✅ Acceptarea ca ti se intampla asta, rolul de observator ajuta mult. Obiectivul este sa inveti sa le gestionezi, nu este realist sa iti propui sa nu mai ai atacuri de panica;
✅ Gandurile declanseaza reactiile fiziologice, nu vreun dezechilibru chimic;
✅ Ritmul cardiac accelerat si respiratia rapida sunt pur si simplu semne ale anxietatii, nu iti pierzi mintile, nici controlul;
✅ In timpul atacului de panica nu se intampla nici o nenorocire. Nu este necesar sa detectezi pericolul, PENTRU CA NU EXISTA NICI UN PERICOL REAL

Lasă un răspuns

Close Menu