O relatie buna inseamna in primul rand sentimentul de siguranta, incredere si intimitate autentica. Este o relatie sanatoasa, cu granite clare, in care nevoile emotionale ale ambilor parteneri sunt indeplinite. Presupune un partener stabil, consecvent si atent, care ne ofera afectiune si pe care ne putem baza.
Cei care provin din familii disfunctionale sunt atrasi de relatii problematice, in care momentele bune sunt rare, iar partenerii ii resping, ii critica constant, ii abandoneaza sau le ofera atentie conditionat.
Cu cat mai mare a fost durerea in copilarie, cu atat mai mare este tendinta de a recrea si controla aceasta suferinta la varsta adulta. Alegem inconstient parteneri cu care putem reproduce aceiasi atmosfera, cu care vom resimti aceleasi sentimente si vom retrai aceleasi provocari pe care le-am trait cand eram mici. Suntem linistiti doar atunci cand relationam in moduri familiare. Iar familiaritatea acestor trairi reprezinta chimia relatiei, pentru ca tocmai neincrederea si nesiguranta fac ca relatia sa para atractiva.
Chiar si atunci cand partenerul nu este abuziv, ci prezent si de incredere, relatia cu el va fi afectata de trecutul nostru. Vom crea noi insine crize relationale, doar pentru a duce relatia pe un fagas cunoscut.
Partenerii disponibili, alaturi de care nu traim nesiguranta sunt considerati plictisitori, provoaca o stare de disconfort, stinghereala sau irascibilitate. De obicei fie sunt ignorati, fie parasiti in scurt timp, fie trecuti in categoria „doar prieteni”, deoarece nu reusesc sa trezeasca in noi scanteia unei atractii, emotiile puternice pe care le confundam cu iubirea.
Solutia este sa cerem ajutorul unui terapeut si sa fim dispusi sa depunem eforturi constiente pentru a ne bucura de avantajele unei relatii echilibrate. Sa invatam ce este o relatie sanatoasa si cum sa construim una in viata noastra. Cand vom reusim sa facem alegeri care nu mai urmeaza vechile noastre tipare, vom inceta sa suferim inutil si vom imbunatati semnificativ calitatea vietii.