In acest stadiu de dezvoltare au loc cele mai dramatice schimbări din viata unui om. Trecerea prin adolescenta timpurie poate fi o provocare atat pentru copii, cat si pentru părinți și profesori.
Acum apar modificări bruște ale dispozitiei, iar aceste emotii intense produc confuzie adolescenților, părinților si altor persoane de referință din viata lor.
Pentru ca abia acum încep să își dezvolte abilitatea de a gândi abstract, sunt tentați să judece lucrurile in alb si negru, drept urmare tind sa își echivaleze valoarea personală cu performanța. Atunci când nu reusesc intr-un anumit domeniu, sunt sanse mari sa aiba o parere proasta despre ei înșiși.
Majoritatea nu se simt confortabil cu modificarile rapide ale înfățișării, devin sensibili si preocupați de acest aspect, apar sentimentele de jena si rusine. Presupun va toata lumea se uita la ei si de multe ori din această cauză refuză să socializeze sau sa se implice in activitati care implica performanță.
Prietenii devin foarte importanti, sunt sursa de suport sau frustrare. Pentru ca abilitatea de a gândi abstract este inca in formare au dificultăți în a identifica consecințele acțiunilor lor si interpretează unele lucruri eronat, ceea ce le crează probleme in relatiile interpersonale.
De asemenea, relatia ambivalenta pe care o au cu părinții lor este o caracteristică a adolescentei timpurii. Pentru familie nu e întotdeauna usor sa gestioneze lucrurile, deoarece in aceiasi conversatie copilul poate trece rapid de la o stare la alta: acum e vesel si senin, in minutul următor irascibil.
Desi aparent relatia cu părinții nu mai are aceiasi importanță, in realitate copiilor le pasa mult si doresc aprobarea si validarea familiei.
Este necesar ca parintii sa vorbeasca cu copiii lor si sa ii învețe să se accepte necondiționat, sa faca diferenta intre fapte si presupuneri si sa realizeze consecințele alegerilor pe care le fac. Să li se explice că aceste emotii sunt normale in această perioadă, ca se datorează activitatii hormonale intense si ca vor deveni din ce in ce mai rare, pe măsură ce ei se maturizează.
Desi este o etapă de dezvoltare dificilă, majoritatea copiilor o traversează fara probleme, devenind treptat mai introspectivi, capabili să gândească flexibil si sa observe complexitatea situațiilor prin care trec.