Cum alegi un psiholog pentru adolescenți

skateboard 1869727 1920 2

 Cum alegi un psiholog pentru adolescenți

Provocările la care trebuie să facă față adolescenții din zilele noastre sunt mai mari decat ale generațiilor anterioare. Anxietatea, depresia, problemele somatice, problemele de atentie și comportamentale se acutizează în acest context pandemic, în care nivelul de stres este foarte mare.

De aceea este necesar să accesați servicii mentale de bună calitate.

Cum alegi un psiholog pentru adolescenți?

Consider că este important să abordați cu tact alegerea terapeutului.

În primul rând este important să îi oferiți lui libertate de decizie în ceea ce privește alegerea specialistului cu care să lucreze. Este important să rezoneze el in primul rând cu psihologul pentru a avea parte de un demers terapeutic eficient.

Apoi, atunci când faceți o primă programare la un cabinet psihologic, este important să îl însoțiți până la cabinet, dar să ii lăsați  oportunitatea de a discuta singur cu psihologul. Părinții pot contribui cu multe informații valoroase la  setarea unui obiective terapeutice utile și eficiente in cadrul demersului, însă pot stabili cu specialistul o programare ulterioară ședinței inițiale.

De ce este recomandat ca psihologul să aibă  această primă întâlnire cu adolescentul, neînsoțit de părinți?

Pentru că adolescenții preferă intimitatea și deseori sunt rezervați să împărtășească din dificultățile lor atunci când sunt prezenți părinții. În plus, ceea ce spun părinții despre copilul lor îi determină pe aceștia să intre în defensivă, îi împiedică să fie deschiși cu psihologul și să formeze cu acesta o relație terapeutică autentică și securizantă. Adolescentul va fi mai puternic motivat atunci cînd are o relație caldă și apropiată cu terapeutul.

Simțindu-se  acceptat, valorizat  și sprijinit, el va aborda mai ușor subiectele care îl preocupă, își va dezvălui lumea interioară, va învăța să se accepte pe sine și pe ceilalți, va putea să împărtășească și să crească.

Lasă un răspuns

Close Menu