Viata de cuplu dupa aparitia copilului
Oamenii au in general asteptari nerealiste referitor la ceea ce ar trebui sa se intample dupa ce apare copilul in viata lor. De multe ori isi imagineaza ca venirea pe lume a bebelusului lor ii va apropia si mai mult, iar mica faptura gingasa si delicata le va aduce numai satisfactii si impliniri.
In realitate, venirea pe lumea a unui copil este o sursa consistenta de stres pentru proaspetii parinti.
Cercetarile arata ca satisfactia in cuplu scade dupa aparitia celui mic. Unele cupluri reusesc dupa un timp sa se regaseasca, altele se instraineaza iremediabil, ajungand chiar la divort.
Multi parinti devin extenuati si coplesiti de noile responsabilitati iar intimitatea cuplului se deterioreaza. Ambii
parinti, dar mai ales mama poate intra in depresie datorita lipsei de somn. Viata sociala devine amintire, rutina si predicitibilitatea capata un nou sens in viata de familie.
De multe ori mama devine atat de focusata pe nevoile bebelusului, incat tatal ajunge sa se simta marginalizat si frustrat. Cu cat mama este mai doritoare sa preia toate responsabilitatile legate de ingrijirea bebelusului, cu atat tatal se retrage. Adeseori se adanceste in sarcini de serviciu, sau devine tentat sa intre intr-o alta relatie amoroasa (multe aventuri extraconjugale se petrec dupa aparitia copilului !)
De fapt, cel mai mare dar pe care parintii il pot face copilului lor este o relatie de cuplu implinita. Cele mai mari sanse ca un copil sa aiba o dezvoltare emotionala buna sunt atunci cand parintii isi identifica si isi implinesc nevoile afective. Modalitatea de a gestiona relatia de cuplu este una dintre cele mai importante valori pe care parintii o transmit copilului.
Este important ca parintii sa isi prioritizeze relatia si sa apeleze la toate resursele disponibile (bunici sau alte rude, prieteni, bone) pentru a putea iesi din cand in cand din rolurile parentale si a investi timp, energie si afectiune pentru partener.