Părinții și psihoterapia adolescenților
Uneori- de multe ori- adolescenții își pot găsi drumul propriu traversând anii provocatori ai adolescenței relativ nevătămați. Alteori se pierd. Rătăcesc. Se pot confrunta cu depresie, anxietate, tulburări de comportament. Criza adolescenței, desfășurată între coordonatele luptei pentru obținerea independenței și ale încercării de descoperire a propriei identități, este o perioadă de restructurări profunde.
Uneori, adolescentul și familia sa au nevoie de un specialist eficient care să îi ajute să găsească din nou echilibrul.
Ca părinte care caută un psiholog pentru adolescentul său, s-ar putea să te întrebi care va fi rolul tău după ce alegi un specialist și programezi prima sedință. Este posibil să ai numeroase întrebări și provocări. Iată cîteva dintre ele:
Ce rol am eu ca părinte în terapia adolescentului meu?
Dacă relația dintre adolescent și terapeutul său este puternică, atunci copilul va putea să îi împărtășească lucruri care l-au frământat puternic și pe care nu le-a spus nimănui până în acel moment. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca părinții să facă un pas înapoi și să lase specialistul și adolescentul să lucreze la această relație terapeutică extraordinară.
Este adevărat că tu, ca părinte, renunți la un anumit control atunci cînd adolescentul tău intră în terapie. Amintește-ți însă că ai rolul cel mai important din lume pentru copilul tău, acela de a fi întotdeauna și pentru totdeauna părintele său.
Ce va spune copilul meu despre mine ca părinte sau despre familia noastră în terapie? Terapeutul va știi doar perspectiva sa asupra problemelor
Încrederea în psiholog îi va oferi adolescentului tău libertatea de a-i împărtăși ceea ce ce îl stresează, lumea sa interioară, experiențele sale de zi cu zi și unele din cauzele principale ale problemelor prezente. Însă un psiholog pentru adolescenți competent știe că aceasta este doar o parte din poveste. Când va fi momentul potrivit, cu acceptul adolescentului tău, terapeutul te poate invita să îți prezinți perspectiva, astfel încât să aibă o viziune mai largă asupra problemelor. Comunicarea clară cu părinții și alte persoane semnificative din viața copilului, psihoeducația cu privire la problemele cu care se confruntă adolescentul, fac parte din terapia copilului. Ajutarea părinților să își stabilească așteptări realiste și obținerea ajutorului lor în procesul terapeutic sunt elemente esențiale pentru succesul terapiei.
De multe ori problemele de bază pentru care adolescenții intră în terapie provin din interacțiuni si tipare disfuncționale în cadrul sistemului familial. In aceste cazuri, psihologul poate ajuta copilul să recunoască și să înțeleagă dinamica familială și va invita părinții să exploreze diverse opțiuni. Acesta poate include recomandarea ca unul sau ambii părinți să intre în terapie sau familia să intre în terapie pentru a sprijini terapia individuală a copilului.
Ce fac dacă terapeutul nu are valori similare cu ale mele?
În principiu, poți afla de pe site-ul de prezentare al terapeutului multe informații care te vor ajuta să decizi dacă este specialistul potrivit pentru a lucra cu adolescentul tău. Poți afla spre exemplu viziunea sa asupra lumii, maniera de lucru, pregătirea profesională, experiența și domeniile de expertiză. Dacă ai totuși anumite nelămuriri, nu ezita să îl contactezi și să îl întrebi ceea ce vrei să afli, chiar înainte de prima programare.
Am dreptul să știu ce se întâmplă cu copilul meu
Un terapeut pentru adolescenți identifică care dintre emoțiile și comportamentele copilului se situează în sfera normalității, conform etapei de dezvoltare în care se află clientul său, și care dintre ele se situează în domeniul clinic, al patologiei. Psihologul îți va împărtăși informațiile la momentul potrivit, păstrând în același timp încrederea adolescentului tău. Dacă relația dintre voi suferă, poate facilita în cadrul cabinetului o conectare empatică între voi. Modul în care primești și reacționezi la informațiile oferite de copilul tău în această ședință poate fi un predictor al calității relației voastre în viitor.
Este important să discuți cu terapeutul copilului tău despre preocupările tale, frământările tale ca părinte, comportamentele copilului care te îngrijorează, evoluția acestuia în terapie, precum și despre orice lucru nou apărut în viața lui.
De asemenea este bine să știi că scopul terapiei nu este numai să rezolve simptomele cu care adolescentul s-a prezentat la cabinetul psihologic, ci să abordeze și cauzele care au stat la baza dezvoltării acestor simptome. Oprirea comportamentelor sau remiterea simptomelor nu va vindeca pentru totdeauna copilul. Poate dura mult până terapeutul ajunge la rădăcina problemelor și există posibilitatea ca la un moment dat acesta să considere util implicarea întregii familii în munca terapeutică.
În concluzie
Ca părinte al unui adolescent angajat într-un demers psihoterapeutic, continui să fii principala influență din viata copilului și ai ultimul cuvînt de spus în legătură cu tratamentul lui. Dacă există îngrijorări cu privire la tratament, psihologul ar trebui să fie deschis la o discuție pe această temă.
În mod ideal, atunci când adolescentul tau părăsește terapia, va avea acces la instrumente, abilități și resurse pentru a face față cu curaj provocărilor vieții și va avea o imagine de sine unitară, un sentiment mai puternic despre cine este el în lume.