Oricine suferă de anxietate sau cunoaște pe cineva care se confruntă cu anxietate poate identifica cele mai comune simptome: nervozitate, palpitații, transpirație, puls mărit, agitație, temeri exagerate sau iraționale.
Îngrijorarea este elementul central al tuturor tulburărilor de anxietate și al depresiilor. Cei care suferă de anxietate se îngrijorează în legatură cu orice: că ar putea fi respinși într-o relație, că cineva și-ar putea face o impresie proastă despre ei, că s-ar putea îmbolnăvi, că și-ar putea pierde jobul, ca nu vor lua un examen, că înnebunesc sau că au gînduri ciudate și neplăcute.
Te regăsești în descrierea de mai sus?
Pui întotdeauna răul înainte? Ești focusat pe „Dar dacă…”?
Te îngrijorezi pentru tot felul de lucruri: sănătate, bani, siguranță, performanță?
Ai fost vreodată fixat pe ultima interacțiune cu cineva și pe cum îți dorești să reacționezi data viitoare când te întâlnești cu aceiași situație? Derulezi fiecare scenariu în mintea ta, încercând să alegi cea mai bună variantă?
Sari de la o îngrijorare la alta și prezici catastrofă după catastrofă?
Nu îți poți opri îngrijorarea deși ai încercat diverse tehnici sau sfaturi de la prieteni și familie?
Încerci să îți scoți gândurile din minte, dar ele tot revin? Îngrijorările îți distrag atenția de la muncă sau te împiedică să te bucuri pe deplin de ceea ce ar trebuie să fie un timp de calitate cu apropiații tăi?
Dacă ai dificultăți cu somnul, ești iritabil, tensionat, nervos în mare parte din timp și îți este greu să te relaxezi, este posibil să suferi de anxietate.
Negestionată și netratată, anxietatea îți poate acapara viața și poate interfera cu funcționarea ta zilnică.
Anxietatea arată și se simte diferit pentru fiecare dintre noi. Poate să apară la orice vârstă și poate să se dezvolte treptat sau să fie declanșată de un eveniment specific. Schimbările majore din viață precum o despărțire, o pierdere recentă a jobului sau îmbolnăvirea cuiva drag pot fi un catalizator pentru a dezvolta o astfel de tulburare. Cu toate acestea, anxietatea nu se dezvoltă numai în situații care amenință securitatea sau viața oamenilor, ci se declanșează și în contextul solicitărilor și al stresului cotidian. Milioane de oameni din întreaga lume duc o luptă zilnică împotriva anxietății și a simptomelor sale.
Atunci când anxietatea îți impactează funcționarea cotidiană și interferează cu activitățile tale de zi cu zi, consultarea unui psiholog poate face diferența dintre o viață bună și una în care suferința e mereu prezentă. Te îndemn să își faci curaj și să apelezi la un specialist cu ajutorul căruia să îți crești calitatea vieții.
Până la prima programare la psiholog, îți recomand să introduci în rutina zilnică câteva lucruri care reducă nivelul intensității simptomelor acestei tulburări.
Iată 3 strategii utile pentru combaterea anxietății:
- Fă sport
Exercițiul fizic este cel mai bun anxiolitic si antidepresiv natural din lume. Sportul îți aduce mai multe beneficii decât o condiție fizică bună. Îți permite să reduci anxietatea și iritabilitatea deoarece crește producția neurotransmițătorilor responsabili de relaxare în timp ce scade nivelul hormonilor responsabili de stres, astfel incât simptomele anxietății vor fi mai putin severe.
- Scrie în jurnal
Nervozitatea inexplicabilă și gândurile care nu îți dau pace pot fi rezultatul încercării de a-ți suprima gândurile. În realitate, această încercare a ta de a scăpa de gândurile nedorite nu va avea rezultatul dorit, pentru că ele vor deveni și mai persistente în mintea ta, înrăutățind lucrurile pe termen lung. În nenumărate studii s-a dovedit că încercarea de a reprima gîndurile duce de fapt la o accentuare a acestora.
O strategie utilă ar fi să îți accepți gândurile și să le așterni pe hârtie. Creierul tău va învăța că nu mai este necesar să se focuseze pe aceste îngrijorări deoarece le-ai lăsat în jurnal. Acesta este un proces în doi pași: în primul rand să îți accepți gândurile, să faci pace cu ele și în al doilea rând să le scrii în jurnal, ca și cum le salvezi pentru mai târziu.
- Învață o tehnică de respirație
Dacă suferi de anxietate în prezent, fii atent la modul în care respiri. Vei constata că adesea nu respiri profund sau că respiri prea repede. Această respirație rapidă poate duce la hiperventilare, care este unul din simptomele principale ale anxietății.
Respirația diafragmatică se realizează așezându-ți mâinile pe abdomen, pentru a simți mai bine modul în care el se ridică atunci când inspiri și coboară atunci cînd expiri. Repetă exercițiul seară de seară vreme de 2 minute, având grijă ca respirația să fie normală, pentru a evita hiperventilarea.
Este necesar să fii perseverent ca să îți poți însuși corect tehnica. Ține minte că există o legătură directă între perseverența ta si beneficiile pe care o să le resimți în urma acestui exercițiu.
Succes!