Esti un adult care a crescut într-o familie disfuncțională?

Într-o familie disfuncțională copilul este abandonat emoțional, criticat, abuzat , exclus sau hiperprotejat. Dacă ai crescut într-un astfel de mediu, este destul de probabil să nu fi avut un model sănătos de relație iubitoare.  Rănile trecutului se află la originea a tot soiul de proiecții și așteptări, care te împiedică să reacționezi adecvat în diverse situații. 

Ca adult vei continua să creezi  situații extrem de similare cu cele distructive din copilărie, în care să trăiești acelasi tip de durere. În mod inconștient vei  alege familiaritatea, creând contexte în care să fi prost tratat, umilit, controlat sau ignorat.

Poate vei intra mereu în relații în care partenerii se poartă rece cu tine sau te părăsesc.

Poate ești nemilos cu greșelile tale, aflându-te mereu într-o stare de hipervigilență, cu o nevoie de control obsesiv asupra ta și asupra altora.

Poate pui mereu nevoile altora în față, întotdeauna sacrificându-le pe ale tale.

Sau poate că indiferent de reușitele tale te simți nefericit și neîmplinit. În adâncul sufletului crezi că dacă cineva ar ajunge să te cunoască cu adevărat, nu te-ar putea iubi și accepta, întrucât ai defecte fundamentale.

Toate acestea sunt consecințele traiului într-un sistem familial care nu a fost capabil să te vadă, să te protejeze și să te hrănească emoțional.

Singurul mod de a ieși din aceste tipare comportamentale este să îți asumi responsabilitatea pentru propriul proces de vindecare, să îndrăznești să te uiți la rănile tale, să înțelegi cum ai făcut față acelor adversități și să te reconectezi cu părțile tale sănătoase.

Este necesar ajutorul unui psiholog?

Procesul de schimbare este greu de realizat de unul singur. Va fi dificil să te schimbi fără evaluarea  obiectivă și realistă  a unui psiholog, din simplul motiv că singur nu vei reuși să îți identifici propriile distorsiuni de gândire, credințele limitative, comportamentele dezadaptative și convingerile iraționale.

Apelează la un specialist dacă ai avut o copilărie încărcată de traume, pline de  abuzuri emoționale, fizice sau sexuale.

Este foarte important să găsesti un psiholog cu care să te poți conecta emoțional. Ai nevoie de cineva care să te abordeze într-o manieră caldă, empatică și securizantă. Să simți că îi poți împărtăși dificultățile tale și istoricul personal fără teama de a fi judecat.

Te pot ajuta

Dacă cauți un psiholog în București, te invit în cabinetul meu confortabil situat în Piața Victoriei, unde vei învăța cum  să îți atingi obiectivele și să nu mai repeți tiparele negative.

Vei afla căi mai bune de relaționare cu ceilați. Vei obține altă perspectivă asupra lucrurilor și vei conștientiza că poți face în mod conștient alegeri diferite, sănătoase. Vei putea duce o viață satisfăcătoare și liniștită fără ca  fericirea ta să depindă de altă persoană.

Oamenii care fac lumină în propria poveste de viață, își pun întrebări profunde, își schimbă perspectiva, își reanalizează valorile și iau decizii semnificative pentru viața lor.

Dacă ești pregătit să arunci o privire la ceea ce te împiedică să trăiești viața pe care ți-o doresti, te invit sa lucrăm împreună pentru a depăși aceste bariere.

 

Lasă un răspuns

Close Menu