Am ales sa scriu astazi despre cele mai importante abilități pe care copiii trebuie sa le dobândească pentru a deveni adulti autonomi si impliniti.
În ziua de astăzi mulți părinți se străduiesc să ofere copiilor o gamă largă de oportunități și experiențe, care sa ii ajute sa reușească in viață. De multe ori însă, în ciuda intențiilor bune, nivelul de implicare al părinților este unul exagerat si contraproductiv.
Adesea, cuplul parental isi petrece serile si weekendurile ducând copiii la nesfârșite și variate activități extrașcolare, ignorând faptul că intimitatea lor ca soti, precum si viata lor sociala au mult de suferit de pe urma limitarilor impuse de activitățile centrate aproape in totalitate pe copii.
Copiii au nevoie de multă implicare din partea părinților. Studiile arată că un nivel ridicat de implicare din partea părinților reprezintă un important predictor al succesului de mai târziu al copiilor. Însă unii părinți au convingerea că dacă implicarea este benefica, mai multa implicare ajuta copilul sa progreseze și mai mult. Implicare exagerată este de exemplu atunci cand parintii se grăbesc să facă in locul copiilor lucruri pe care aceștia le pot sa le faca singuri (teme, mici sarcini casnice în funcție de nivelul lor de dezvoltare).
Cel mai important lucru pe care il pot face parintii este sa isi ajute copiii sa dezvolte abilități de autoreglare (un predictor semnificativ pentru reusita pe toate planurile).
Autoreglarea presupune capacitatea de a tolera frustrarea, de a amana recompensa si învățarea controlului impulsurilor.
Cum dezvoltăm aceste abilitati?
Lăsând copilul sa trăiască mici frustrări (pentru a invata sa facem fata frustrărilor trebuie sa le trăim mai intai!!), interzicandu-i unele impulsuri si nedandu-i copilului absolut tot ce isi doreste.
Unii părinți au dificultăți în a spune „nu” copiilor, în a tolera dezamăgirea si uneori resentimentele lor. Este important însă sa ne reamintim că principala responsabilitate a părinților este sa isi echipeze copiii cu un repertoriu de abilități care sa ii ajute sa faca față inevitabilelor obstacole si provocări cu care se vor confrunta mai târziu în viață.