Ce este o relație toxică?

Din cauza efectului dăunător al interacțiunii negative constante asupra sănătății, este important sa fii conștient de semnele unei relații toxice.

Este adevărat că unele relații din viața noastră sunt mai dificile și necesită mai multă muncă pentru a le cultiva. Însă cum facem distincția între provocările normale ale oricărei relații și una cu adevărat toxică?

O relație toxică este una în care oamenii relaționează într-un mod disfuncțional, nu are la bază sentimente de reciprocitate și cel puțin un partener provoacă rău, indiferent dacă în mod intenționat sau nu. Este în mod constant neplăcută și obositoare, există un dezechilibru de putere între cele două persoane iar emoțiile negative le depășesc pe cele pozitive.

Acest tip de interacțiuni pot fi traumatizante și pot lăsa daune emoționale permanente. Cercetările arată că relațiile disfuncționale îți pot afecta imunitatea și îți pot degrada sănătatea fizică și psihică. 

Nu există relație perfectă. Toate conexiunile interumane au de-a lungul timpului suișuri și coborâșuri, însă în mare parte ele ar trebui sa fie o sursă de bucurie și confort psihic.

Tu ești singura persoană care poate conștientiza dacă o relație îți aduce beneficii sau nu. Dacă însă cineva îți amenință în mod constant bunăstarea emoțională și fizică, sunt șanse mari să te afli într-o relație toxică.

Semnele unei relații toxice

Majoritatea oamenilor se întreabă la un moment dat dacă au parte în viața lor de relații toxice. Dacă și tu te afli printre cei care încearcă să lămurească  acest aspect, te invit să observi  dinamica relației și pattern-ul de comportament al amândurora.

 Iată câteva semnale de alarmă la care ar trebui să fii atent atunci când evaluezi  o relație:

  • Ai un sentiment de nefericire persistentă în preajma celuilalt (te simți trist, furios, anxios sau resemnat)
  • Ești criticat, invalidat, jignit sau  pedepsit în mod constant
  • Ai o comunicare deficitară cu persoana respectivă (nu te simți liber să îți comunici nevoile și dorințele, te simți judecat sau pur și simplu nu se ține cont de părerea ta)
  •  Dăruiești mai mult decât primești în acea relație (nevoile și dorințele celuilalt sunt prioritare, tu  contezi mai puțin sau deloc)
  • Îți afectează stima de sine (te simți rușinat și lipsit de valoare în compania celuilalt pentru că spune și face lucruri care te determină să te simți prost în legătură cu propria persoană)
  • Te simți nesprijinit (nu poți fi tu însuți în această relație, nu reușești să împărtășești lucruri importante din viața ta)
  • Ești controlat  (ești verificat constant, tot ceea ce spui și faci este pus sub semnul îndoielii)
  • Ești manipulat (cealaltă persoană încearcă să-ți  controleze deciziile, acțiunile sau emoțiile)
  • Ești secătuit de energie (ești mereu epuizat din punct de vedere mental, emoțional și chiar fizic)

Tipuri de relații toxice

tipuri de relatii toxice

Sursa: Pixabay.com

Atunci când ne gândim la relații toxice, tendința este să le luăm în considerare numai pe cele romantice. În realitate, putem avea o relație disfuncțională cu oricine: prieteni, colegi de muncă sau de școală,vecini, parteneri de afaceri, membrii ai familiei noastre .

Iată câteva profiluri psihologice care sunt extrem de vătămătoare pentru bunăstarea ta emoțională:

  • Paranoicul este o persoană care indiferent ce faci sau spui va fi suspicios și neîncrezător în relație. Va pune întotdeauna la îndoială intențiile tale, iar dacă va reuși să se apropie de tine, o va face  greu și cu multe măsuri de precauție.

Însă o relație , indiferent de natura ei, nu presupune să-ți justifici fiecare faptă, să aduci probe de corectitudine morală și să te justifici constant pentru cine ești și ceea ce faci.

  • Narcisistul se consideră special și unic, este egocentric, arogant și lipsit de empatie.

Deși stima de sine este unul din elementele de bază ale bunăstării psihologice, în cazul narcisistului, ego-ul atinge o formă maximă.

O relație sănătoasă presupune un schimb afectiv între cele două persoane, un echilibru în a da și a primi. O persoană narcisică va fi complet dezinteresată să țină cont de nevoile și dorințele tale, nefiind deloc preocupat de efectele pe care acest comportament egoist îl are asupra ta.

  • Obsesiv-compulsivul este o persoană rigidă, inflexibilă, cu standarde înalte, care controlează și stabilește reguli permanent. Spontaneitatea și naturalețea reprezintă surse de stres pentru el. O relație cu un obsesiv-compulsiv este dificilă și epuizantă pentru că oricât de mult te-ai strădui, nu te poți ridica la înălțimea standardelor sale. Are  așteptări exagerate și nu este niciodată mulțumit: întotdeauna e ceva ce puteai face mai bine.

  • Pasiv-agresivul se confruntă cu o ambivalență interpersonală: pe de o parte simte că are nevoie de cealaltă persoană, pe de alta simte o mare aversiune față de orice tip de “control”. Are un comportament evaziv și provocator care stârnește  iritare și frustrare:  are tendința de a fugi de responsabilități, își îndeplinește prost sarcinile, este lipsit de punctualitate și manifestă o doză de cinism care te va frustra de fiecare dată când veți interacționa.

Ce ai de făcut dacă te afli într-o relație toxică?

  • Abordează cealaltă persoană, comunică-i aspectele care te deranjează și decideți împreună dacă sunteți dispuși sa faceți schimbări pentru a schimba dinamica relației
  • Pune limite sănătoase, delimitând clar teritoriul și spațiul personal
  • Nu ceda nici unui tip de manipulări, indiferent de situație
  • Nu oferi justificări dacă pretențiile celuilalt îți par ofensatoare și incomode
  • Străduiește-te să fii asertiv cu privire la dorințele și nevoile tale în această relație
  • Limitează timpul petrecut cu persoanele care îți provoacă nefericire și te secătuiesc emoțional
  •  Conștientizează că unii oameni nu sunt dispuși să se schimbe, în special cei care suferă de tulburări de personalitate.
  • Dacă ai făcut tot ce îți stă în putință ca relația să se schimbe iar asta nu s-a întâmplat, o soluție ar fi să renunți la relația cu această persoană. 
  • Lucrează la respectul de sine, implică-te în activități care îți plac sau care îți cresc sentimentul de eficiență
  • Încearcă să petreci cât mai mult timp cu persoane echilibrate emoțional, care îți respectă drepturile și nu te rănesc
  • Împărtășește cu familia și prietenii prin ceea ce treci, o perspectivă diferită asupra lucrurilor poate ajuta
  • Ai grijă de tine mergând la terapie

Cum putem evita o relație toxică?

  1. Cunoaște-ți stilul de atașament

Legăturile de atașament din copilărie creează un manual de instrucțiuni pentru relațiile noastre viitoare. Este vorba despre  condiționări profunde și subtile, la nivel inconștient, care continuă să joace un rol important pe tot parcursul vieții noastre, indiferent dacă vorbim despre relații romantice sau de alt tip.

 Fiecare stil de atașament corespunde unui set unic si distinct de convingeri legat de propria persoană și de relațiile cu persoanele semnificative din jurul nostru. 

Teoria atașamentului distinge 3 stiluri: atașamentul securizant– cei care au acest stil sunt persoane  care se simt confortabil în intimitate și oferă stabilitate în relații, atașamentul anxios– cei care sunt sensibili la respingere, foarte preocupați de relațiile lor și în permanență îngrijorați în legătură cu disponibilitatea celor din jur pentru ei și stilul evitant– persoane care echivalează intimitatea emoțională cu pierderea independenței  și încearcă în permanență să limiteze apropierea celorlalți de ei.

  1. Identifică modul în care te simți în relație

O relație sănătoasă îndeplinește nevoile emoționale ale ambilor parteneri. Îți aduce împlinire sufletească, securitate emoțională, încredere și intimitate autentică. Pentru că oamenii cu care te înconjori îți influențează puternic echilibrul emoțional si starea de sănătate fizică, este esențial să identifici încă de la început dacă relația respectivă îți aduce liniște sufletească.

Conștientizarea este primul pas. Uită-te atent la relația ta și fi onest cu tine însuți: este o relație bună pentru tine? Îți aduce beneficii sau îți impactează negativ diferite arii ale vieții tale? 

 În cazul în care relația este una care îți aduce insatisfacție și te epuizează din punct de vedere emoțional, este timpul să o reevaluezi.

  1. Învață să spui “nu”

Dacă ești un “people pleaser”, găsești că este foarte dificil să refuzi pe cineva. Numai că atunci când întotdeauna pui nevoile altora mai presus de nevoile tale, vei ajunge să ai resentimente. În plus, această dinamică în relațiile tale te împiedică să înțelegi ce vrei și de ce ai nevoie – cine ești tu cu adevărat.

Învață sa tolerezi emoțiile negative ale altora și străduiește-te să te înconjori de oameni cărora le pasă de nevoile tale, îți solicită părerea și o respectă.

  1. Alege o cale diferită

Dacă simți furie, vină sau alte emoții negative  care persistă și îți afectează funcționarea zilnică, ia in calcul să mergi la terapie. 

În cadrul unui demers psihoterapeutic vei explora împreună cu psihoterapeutul cât de diferită ar fi viața ta dacă ai avea mai mult control asupra gândurilor și emoțiilor tale. Să  te cunoști cu adevărat si să-ți înfrunți vulnerabilitățile reprezintă modalitatea optimă de a te pregăti să limitezi sau să părăsești o relație care nu îți aduce liniște sufletească.

Acum, din ipostaza de adult, ai șansa de a învăța pe cont propriu cum să aduci în viața ta persoane care să îți aducă mulțumire și satisfacție sufletească. Deși drumul poate fi anevoios, este cât se poate de realizabil. Și este  unul dintre cele mai mari daruri pe care ți-l poți face, întrucât relațiile reprezintă un aspect esențial al vieții noastre, în care investim foarte mult timp, energie și sentimente.

Lasă un răspuns

Close Menu