Cum ne influenteaza partenerul sanatatea

Atunci cand doua persoane au o relatie, ele isi regleaza reciproc starea de bine psihica si fizica. Studiile au aratat ca partenerul nostru are o mare influenta asupra sanatatii noastre, nivelul de satisfactie din relatie influentand tensiunea arteriala, ritmul cardiac, ritmul respiratiei, precum si nivelul hormonilor in sange.
Adultii prezinta tipare de atasament in cuplu similare celor pe care le manifesta copiii fata de parintii lor.
Spre exemplu, daca persoana cu care te vezi are un stil de atasament evitant, inseamna ca nu te poti astepta la o relatie deosebit de apropiata, deoarece acest tip de partener isi pretuieste mult independenta, nu isi formuleaza clar intentiile in relatie si foloseste des strategii de distantare emotionala si fizica.
Daca persoana cu care esti intr-o relatie are un stil de atasament anxios, sunt sanse mari sa te simti coplesit de dorinta ei de apropiere si de intimitate. Acest tip de partener se teme in permanenta de respingere, da dovada de nesiguranta in relatie, are o nevoie constanta de asigurari de iubire. Daca insa ii indeplinesti nevoile emotionale devine un partener devotat si iubitor.
Daca partenerul tau are un stil de atasament securizant, atunci intimitatea in relatie este asigurata. Este un partener statornic, consecvent, de incredere, care se angajeaza fara rezerve in relatii stabile.
Atunci cand intrii intr-o relatie cu o persoana care are nevoi emotionale complet diferite de ale tale, costurile emotionale sunt de obicei mari. Atunci cand partenerul tau nu este in masura sa raspunda nevoilor tale emotionale esti predispus la a dezvolta diverse afectiuni, daca insa partenerul iti indeplineste aceste nevoi, acest lucru te ajuta sa ramai sanatos psihic si fizicsi sa traiesti mai mult.
Exista o carte deosebit de captivanta pe aceasta tema, pe care o recomand adesea in cabinet: Stilurile de atasament, a lui Amir Levine. Este o lectura usora si placuta, dar bine argumentata stiintific. Cartea analizeaza amanuntit fiecare stil de atasament, exista un intreg capitol care abordeaza capcana relatiei anxios-evitant, si vine cu solutii practice pentru imbunatatirea relatiei de cuplu.
Spor la citit!

 
Picture

Lasă un răspuns

Close Menu