Psihoterapia cognitiv-comportamentală în tratamentul anxietății
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o formă de psihoterapie focalizată, de scurtă durată și fundamentată științific. În prezent studiile au dovedit că implementarea protocoalelor cognitiv-comportamentale reduc semnificativ simptomatologia persoanelor care suferă de anxietate. Această formă de psihoterapie este eficientă nu numai în tratarea anxietății, ci într-o gamă largă de afecțiuni: depresie, furie, probleme de cuplu, abuz/dependențe de substanțe.
Un psihoterapeut bun specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentală te poate ajuta să te focalizezi asupra modului în care gândești și te comporți în prezent, punând mai puțin accent asupra experiențelor pe care le-ai trăit în copilărie. Ideea de bază în această formă de psihoterapie este că dacă schimbi modul în care gândești, schimbi și modul în care te simți. O parte din problemele cu cate te confrunți pot fi cauzate de modul în care te-au tratat părinții și alte persoane semnificative în copilărie, însă în psihoterapia cognitiv-comportamentală se consideră că soluția pentru problemele tale se găsește în modul în care gândești și te comporți în prezent.
Cum decurg ședințele în psihoterapia cognitiv-comportamentală
În prima ședință terapeutul te va ruga să completezi mai multe scale de evaluare, având ca obiectiv verificarea severitatății simptomelor tale. Scopul acestei evaluări este strângerea a cât mai multe informații despre tine, pentru a identifica cu acuratețe ce probleme ai și cât de complexe sunt aceste probleme.
În a doua ședință psihoterapeutul îți va oferi un feedback în ceea ce privește rezultatele scalelor și va concepe împreună cu tine un plan de intervenție: frecvența ședințelor (o dată pe săptămână sau o dată la 2 săptămâni), scopurile pe care dorești să le atingi în psihoterapie, dezvoltarea unor abilități precum și anumite schimbări în gândire și în comportament pe care este necesar să le faci pentru ca acest demers terapeutic să aibă succes.
Procesul prin care pui la îndoială patternul de gândire negativă care provoacă și menține anxietatea cuprinde 3 pași: identificarea gândurilor negative (în anxietate există o evaluare exagerată a amenințării), punerea sub semnul întrebării a acestor predicții negative (găsirea unor dovezi pro și contra pentru aceste gînduri) și înlocuirea lor cu unele mai realiste.
Un principiu de bază în psihoterapia cognitv-comportamentală este că ceea ce înveți în cadrul ședințelor este necesar să exersezi și în afara cabinetului, pe cont propriu.
Ce fel de sarcini ai putea primi la terapie? În primul rând trebuie specificat că toate sarcinile sunt stabilite de comun acord cu tine, nu va exista nimic care să îți depășescă capacitatea: monitorizarea stărilor emoționale, a gândurilor sau a comportamentelor tale, programarea anumitor activități, identificarea și contracararea gîndurilor negative, exersarea unor exerciții de respirație și de relaxare, citirea unor cărți, optimizarea stilului de comunicare și altele. Poți maximiza ce ai învățat în cadrul ședințelor, iar în felul ăsta îți crește sentimentul de auto-eficacitate (înveți să îți testezi credințele, să îți modifici stilul de gândire, să experimentezi noi comportamente).
Aceste „teme pentru acasă” joacă un rol fundamental în terapiile actuale, prin valorizarea timpului extraterapeutic. Pentru a se schimba, o persoană trebuie să treacă prin experiențe concrete, iar aceste sarcini implică experiențe concrete în viața de zi cu zi.
Problemele mele pot fi tratate cu medicamente?
Pentru anxietate și alte tulburări mintale există studii care arată că psihoterapia cognitiv-comportamentală este cel puțin la fel de eficientă ca și tratamentul medicamentos Abordarea cea mai eficientă însă în cazul unor niveluri severe de anxietate este combinarea tratamentului medicamentos cu cel psihoterapeutic.
Cum îmi dau seama dacă starea mea s-a îmbunătățit?
Dacă ești atent la obiectivele pe care le-ai stabilit la începutul terapiei, vei observa dacă există progres, în cazul de față dacă te simți mai puțin anxios. Dacă îi comunici terapeutului tău modul în care evoluezi între ședințe, acesta va putea recalibra scopurile terapiei și va avea o idee mai clară în ceea ce privește tehnicile care funcționează în cazul tău. Un avantaj al psihoterapiei cognitiv-comportamentale este că în cadrul ședințelor poți învăța modalități prin care să îți rezolvi problemele pe cont propriu.
Cum să obții cele mai bune rezultate în psihoterapie?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți alegi un psihoterapeut bun. Desigur, nu este de ajuns doar să aibă competențele pe care le cauți, ci și să te facă să te simți suficient de confortabil pentru a-i împărtăși frământările tale. Psihoterapia poate părea înspăimântătoare până găsești specialistul cu care ești compatibil. Caută pe internet informații despre psihoterapeuți din zona în care locuiești și încearcă să vezi dacă rezonezi cu munca lor. Apoi sună/scrie și stabilește o primă programare. Dacă la ședință simți că psihoterapeutul este cald, empatic, cu grijă si considerație autentică față de persoana ta, înseamnă că ești în locul care trebuie.
Apoi, rezultatele bune în psihoterapie depind și de gradul tău de motivație și implicare în proces, natura și gradul de severitate al problemelor tale, de încrederea cu care îl investești pe terapeut, de suportul de care ai parte în afara ședintelor de psihoterapie din partea persoanelor semnificative din viața ta.
Cea mai bună modalitate de a rezolva aceste dificultăți să îți asumi responsabilitatea pentru propriul proces de vindecare, să îndrăznești să te uiți la fricile tale, să înțelegi cum ai făcut față acestor dificultăți până în prezent și să înveți moduri noi și sănătoase de gândire.
Eliminarea completă a anxietății nu reprezintă un obiectiv realist, însă diminuarea sa până în punctul în care nu îți mai impactează funcționarea cotidiană este obiectivul comun al tuturor metodelor de tratament al tulburărilor de anxietate.