Aplicațiile de dating dăunează sănătății mentale?
Astăzi, cunoașterea unor persoane noi nu mai presupune neapărat participarea la petreceri sau alte evenimente sociale pentru că tehnologia a dus la o schimbare uriasă referitor la modul în care oamenii își caută parteneri romantici.
Aplicațiile de dating precum Tinder, Bumble, OkCupid oferă celor interesați numeroase opțiuni de a alege un partener cu valori și preferințe similare, fiind potrivite pentru orice vârstă, de la oameni foarte tineri până la adulți în vârstă.
Astfel, amploarea întâlnirilor online a crescut vertiginos.
Baza aplicațiilor de dating este simplă-tot ce trebuie să faci este să îți creezi un profil , să adaugi câteva fotografii cu tine și să alcătuiești o scurtă descriere a personalității, valorilor și intereselor tale. Apoi, potențialii parteneri pot aprecia sau respinge profilul tău glisând la stânga sau la dreapta.
Să te aventurezi în lumea întâlnirilor online nu este un lucru usor. Deși aplicațiile de dating oferă nenumărate opțiuni de posibile conexiuni, mulți oameni au declarat că au avut experiențe neplăcute care i-au determinat să își pună la îndoială atractivitatea, abilitățile de comunicare și compatibilitatea cu ceilalți utilizatori.
Studiile arată că persoanele care folosesc aplicatiile de întâlniri sunt mai predispuse la stres, anxietate și depresie, in comparație cu cei care nu le folosesc.
În plus, dacă ai o afecțiune mentală preexistentă, există un potențial risc ca simptomatologia ta să devină exacerbată și să îți amplifice suferința.
Totuși, nu se poate nega utilitatea acestor aplicatii.
Calitatea relațiilor care încep online nu este fundamental diferită de cele care încep fizic, poți cunoaște persoane pe care altfel nu ai fi avut ocazia să le întâlnești, iar mulți utilizatori declară că datorită acestor aplicații au cunoscut pe cineva potrivit și au început o relație serioasă.
Însă oricât de convenabile ar fi aceste aplicații, glisarea vine și cu cateva dezavantaje.
Iată cum folosirea acestor aplicații îți poate afecta sănătatea psihică:
Alimentează dependența de telefon
De la capcana comparației până la verificarea obsesivă a telefonului pentru a vedea dacă cineva a răspuns la ultimul tău mesaj, aplicațiile de întâlniri favorizează dependenta de telefon în detrimentul altor activități.
Cantitatea de timp petrecut pe aceste aplicații poate fi considerabilă și te poate îndepărta de la celelalte responsabilități ale vieții tale.
Pot dăuna stimei de sine
Deși există o multime de oportunități în a-ți împărtăși experiențele si valorile, majoritatea oamenilor aleg un potențial partener după aspectul fizic. Din acest motiv este posibil să simți o presiune mare în a-ți alege fotografiile potrivite pentru a reuși să captezi atenția celorlați și ești mai predispus la a face comparații, ceea ce duce la stres și îndoială de sine.
Glisarea poate deveni copleșitoare
La prima vedere te poate încânta numărul mare de potențiali parteneri, însă poți intra într-un cerc vicios în care nu te poți decide. Există studii care spun ca oamenilor le este mult mai ușor să aleagă atunci când au un număr limitat de opțiuni, decât atunci când au la dispoziție un număr mare de oportunități.
Te confrunți constant cu respingerea
A existat întotdeauna un risc în a te confrunta cu o eventuală respingere, atunci când vorbim despre întâlniri romantice.
Însă în cazul aplicațiilor de dating volumul de respingeri este mult mai mare decât în cazul întâlnirilor fizice. Spre exemplu, acum poți ține evidența numărului de mesaje la care nu ți s-a răspuns în aplicație și pe fiecare dintre acestea o poți simți ca pe o respingere.
În plus, aici există un risc mai mare să te confrunți cu comportamente care îți provoacă suferință emoțională: mesaje ambivalente care te țin pe jar (persoana respectiva dă uneori semne că dorește o apropiere de tine, alteori îți dă sentimentul că nu îl interesezi) sau ghostingul (decizia bruscă a potențialului partener de a nu-ți mai răspunde și de a dispărea din viața ta fără nicio explicație- comportament care rănește enorm)
Cum să faci față stresului întâlnirilor online
Pentru că întâlnirile în online au fost normalizate și acceptate (există studii care arată că această tendință este în creștere!) și pentru că aplicațiile de dating oferă cu adevărat oportunități de cunoaștere a unor persoane cu valori similare pe care altfel nu ai fi avut ocazia să le cunoști, iată câteva recomandări legate de modul în care le poți folosi fără să îți afecteze sănătatea mentală:
- Limitează cantitatea de timp petrecută pe aceste aplicații
Utilizarea acestor aplicații poate fi un full-time job (screening-ul oamenilor potriviți, mesajele inițiale, primele întâlniri în viața reală), însă este important să limitezi cantitatea de timp pe care o petreci aici, amintindu-ți că există și alte lucruri importante care se întâmplă în viața ta.
Adaugă în rutina zilnică exerciții fizice, socializarea cu persoane dragi și alte comportamente sănătoase pentru a-ți crea un echilibru și a-ți alimenta stima de sine.
- Limitează numărul de potențiali parteneri
Să ai opțiuni limitate nu este întotdeauna un lucru bun, însă în cazul aplicațiilor de dating ar fi de preferat să îți limitezi aria de interese undeva la 5-9 potențiale potriviri, spun experții.
Este important să te întrebi și cât de mult timp și energie ești dispus să investești în a face schimb de mesaje cu cineva înainte de a-l cunoaște în lumea reală.
Dacă observi că cineva nu se potrivește așteptărilor tale, ar fi de preferat să îl lași deoparte.
- Aplicația de dating reprezintă doar una din modalitățile de a cunoaște oameni noi
Amintește-ți că site-urile de întâlniri sunt doar un instrument pentru a explora și eventual a găsi conexiuni.
Continuă să socializezi în lumea reală și focusează-te și pe modalitățile tradiționale de a găsi pe cineva cu care să te potrivești.
- Setează-ți așteptări realiste și flexibile
Relațiile de calitate se construiesc în timp.
Unele conexiuni le vei percepe interesante, pe altele mai puțin grozave. Acordă-ți permisiunea de a le experimenta pe amândouă, fi răbdător și amintește-ți că acesta este un proces.
- Schimbă perspectiva
Oamenii te evaluează în primul rând din punct de vedere al atractivității. Ceea ce faci și tu, este important să admiți că glisarea într-o mare nesfârșită de fețe invită la depersonalizare.
Însă este important să schimbi perspectiva, spunându-ți că deși potențialii parteneri te vor evalua în acest mod, asta nu definește cine ești tu ca persoană.
Ajută și alte două lucruri: întâlnirile cu prietenii tăi din lumea reală, care îți vor reaminti că ești o persoană faină, precum și construirea unui profil interesant (care este practic un instrument de marketing personal), în care să dezvălui personalitatea, valorile, interesele. Fii cât mai autentic în descriere, altminteri de vei confrunta mai devreme sau mai tarziu cu stres și dezamăgire.
Concluzie:
Lumea întâlnirilor online este tentantă și provocatoare.
Aplicațiile de dating pot fi benefice pentru cei care caută să cunoască oameni noi, însă vin la pachet și cu potențiale riscuri de a-ți provoca suferință emoțională.
Deși site-urile de întâlniri oferă o oportunitate unică de a compara interesele și compatibilitatea utilizatorilor săi, multe persoane au avut experiențe demoralizante, care au contribuit la sentimente de deznădejde și singurătate.
Este important să limitezi cantitatea de timp pe care o petreci pe aceste aplicații, nu te lași furat de posibilitățile copleșitoare alegând mai puține opțiuni de potențiali parteneri, să continui să încerci să cunoști oameni noi și în manieră tradițională, să îți amintești că pot exista o mulțime de motive pentru care cineva nu îți răspunde la mesaje iar acestea nu au legătură cu valoarea ta personală, să faci sport și să te înconjori de oameni dragi care te vor ajuta să menții o perspectivă sănătoasă asupra lucrurilor.
Succes!